MSZÉSZ közgyűlés – új hosszútávú járatok és minősítési tapasztalatok

Forrás: turizmus.com

 2014. november 13. 19:18

Tartalmilag és hangulatát illetően is meghaladta a várakozásokat a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének 41. közgyűlése. A több mint 200 résztvevőt a Hotel Lycium látta vendégül a tanácskozásra és az azt követő gálavacsorára.

Nem csoda, hogy a nap ezúttal is hosszúra nyúlt, a délelőtti köszöntőket és elnöki összegzést követően több, széles érdeklődésre számot tartó előadás is elhangzott. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a reptér főbb mutatóit és a forgalomban tapasztalható trendeket mutatta be, fontos információként kiemelve: intenzív tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy 2015-2016-ban több hosszútávú járat is megjelenjen Budapesten egyebek mellett New York és/vagy Chicago, Sanghaj, Tokió, Bangkok és az indiai városok irányába. Ahogyan ezekkel a járatokkal, a rövidtávúakkal is szeretnék minél jobban kielégíteni az igényeket, és jobban bevonni a járathálózatba a Balkánt, illetve sűríteni a járathálózatot Észak-Olaszország és Dél-Franciaország irányába, 2015-re és 2016-ra is 5 százalék körüli kapacitásnövekedést valószínűsítenek. A vezérigazgató kiemelte: a repülőtér a jövőben is nyitott a szakma felé, és megbeszéléseket javasol annak érdekében, hogy tegyenek közösen a MICE szegmens növeléséért. Kiemelte azt is, hogy lobbiznak a reptérre vezető kijutás javítása érdekében.

A nap folyamán Nemes Andrea NGM főosztályvezető és Faragó Péter MT Zrt. vezérigazgató foglalta össze a turizmusirányítás aktualitásait, Fekete Zoltán Titusz és Fajcsák Gábor (RSM DTM Hungary) a reklámadó szállodákra vonatkozó passzusait és a gyakorlati tennivalókat mutatta be. A legnagyobb érdeklődés talán Hülvely Istvén Hunguest Hotels vezérigazgató előadását kísérte, aki a szállodaipar helyzetét elemezte és bemutatta egy lehetséges áfacsökkentés gazdasági hatásait.

A vendégvélemények forintra váltásának mikéntjére adott tippeket Michael Kessler, a ReviewPro ügyvezetője, Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója pedig abból szemszögből beszélt a szállodák minőségéről, amelyet a minőségi díj odaítélése, illetve az ellenőrzések során tapasztaltak.

A sort Puczkó László folytatta a tőle megszokott eredeti stílusban, témája a gyógy- és wellness szállodák, illetve a velük szemben támasztott mai kihívások voltak.

A nap hagyományos módon díjátadóval egybekötött gálavacsorával zárult, melyen az ország minden pontjáról összegyűlt szállodásoknak kötetlenebb formában is lehetősége nyílt a tapasztalatcserére.