MSZÉSZ: ötven év után is együtt

Forrás: turizmus.com

 2018. november 23. 10:55

A turisztikai pályázatok állásától a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon át az ágazatban tervezett képzésekig számos téma napirendre került az MSZÉSZ ünnepi közgyűlésének plenáris ülésén.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ünnepi közgyűlésének november 22-i plenáris ülése egyperces néma felállással kezdődött, a küldöttek így emlékeztek azokra a szállodás szakemberekre – köztük Harbula Gyulára, az Accor-Pannonia közelmúltban elhunyt vezérigazgatójára –, akik már nincsenek közöttünk. Ezután Varga Csaba, a házigazda Danubius Hotel Helia igazgatója köszöntötte a hallgatóságot, akiket arra invitált, hogy érezzék otthon magukat a szállodában.

Fővárosi partnerség

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes üdvözlő beszédében kiemelte: az MSZÉSZ sokat tett azért, hogy Budapest sikeres turisztikai márkává vált. A főváros is ezen dolgozik, a közösségi közlekedés fejlesztésével, a budapesti fürdők vagy a Margitsziget felújításával, a nagy nemzetközi sportesemények idecsábításával.

Fotó: olahpeter.com

A főváros 2030-ig érvényes fejlesztési terveiben – melynek részleteit jövőre dolgozzák ki – komoly szerepet kap a turizmus, hangsúlyozta.

Visszatekintés az elmúlt 50 évre

Niklai Ákos, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke, visszatekintve a szövetség indulásának éveire, azt emelte ki, hogy a „szállodások saját rendszerváltásukkal megelőzték a politikát”. Felidézte, hogy 1968-ban alig néhány tucat szálloda alapította a szövetséget, ezzel szemben ma már 436 tagjuk van. Emlékeztetett arra is, hogy 2004-ben tagjai lettek az európai ernyőszervezetnek, a HOTREC-nek, amelynek elnök-asszonya megtisztelte jelenlétével a gálavacsorát is.
Niklai Ákos eredményként emelte ki a HotelStars Union minősítési rendszer beindítását, amely ma már Európa számos országában működik sikeresen, miközben idehaza már 900 sikeres minősítés zajlott le idáig.

Fotó: olahpeter.com

Az éttermek bevonását a szervezetbe és a társult tagok létszámának bővülését szintén az elmúlt évek komoly sikerének nevezte a tiszteletbeli elnök.

Elnöki beszámoló

A bevezetők után került sor Könnyid László elnöki beszámolójára. A statisztikák rövid áttekintéséből kiderült, hogy a szövetség indulása óta eltelt 50 év alatt a hazai szállodai mutatók mindegyike a többszörösére nőtt a vendégszámtól a bevételekig. A becslések szerint az idén a szállodai vendégéjszakák száma megközelítheti a 23 milliót, a ebből 12,5 milliót a külföldi vendégeknek köszönhetünk.

Fotó: olahpeter.com

Könnyid László ezután számba vette azokat a legfontosabb eredményeket, amelyeket elnöksége alatt, az elmúlt két év során a szövetség elért. (A témáról nyilatkozott a szakember a Turizmus.com magazin 2018. novemberi, még a közgyűlés előtt megjelent számában - A Szerk)

Csak címszavakban, a felsorolt eredmények: közös road-show az MTÜ-vel, szállodaigazgatók munkareggelije az ország 11 városában, gyógyszállodai szekció létrejötte, családbarát minősítés tervezett bevezetése. Könnyid László pozitívumként emelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökséggel folytatott sokrétű együttműködést, melynek eredményeként számos területen sikeres volt lobbizásuk a kormányzatnál. A szállodai áfa csökkentése ugyan 2019-ben valószínűleg még nem kerül bevezetésre, de megvan a remény, hogy egy évvel később igen.

A jövő lobbitémái között említette a fővárosi kongresszusi központ megépítését és a közösségi szálláshelyek működésének szabályozását is. Az elnöki beszámolót Baldauf Csaba balatoni régióvezető (később megválasztott alelnök) és Flesch Tamás általános alelnök (később megválasztott elnök) egészítette ki.

Baldauf Csaba beszélt a "családbarát" védjegy kialakításáról

Fotó: olahpeter.com

Elhangzott, hogy míg 1968-ban 252 szálloda működött Magyarországon, addig ma már 1049. A budapesti házak esetében még nagyobb mértékű volt a bővülés: 24-ről 202-re nőtt a szállodák száma. Az is elhangzott, hogy hat aktív szekció működik az MSZÉSZ-ben, megújult a "portásverseny" és sikeresen folytatódik az Év szállodája verseny, s bővült a társult tagok köre is.

A jövő kihívásai közé tartozik a munkaerő megfelelő képzése, ebben együttműködnek a Magyar Turisztikai Szövetséggel. Terveznek egy képzéssorozatot az 50 szobásnál kisebb szállodák részére.

Kisfaludy és a NTAK

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodákért és vendéglátásért felelős igazgatója az idei forgalmi adatokkal kapcsolatban a szálláshelyek árbevételének közel 10%-os növekedését emelte ki, ugyanakkor megemlítette, hogy a forgalombővülés elsősorban a belföldi turizmusnak volt köszönhető. Érdekes tendencia az USA-ból érkező, az izraeli és kínai turistaforgalom tíz százalék fölötti bővülése. A turizmus erősödését követnie kell a színvonal emelkedésének is, ezt a célt szolgálják a Kisfaludy program forrásai is.

Fotó: olahpeter.com

Három kiemelt térségben már eredményt hirdettek a szálláshelyek fejlesztésére 150 szoba alatt kiírt pályázaton, és a panziók körében is kihirdették már a győzteseket. 80 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg ennek hatására, ebből 48 milliárd az állami támogatás – hangzott el. A szálláshelyek mellett strandok újulhatnak meg jövőre a program keretében, de 10 élménypark és további 50 turisztikai projekt is megvalósulhat állami támogatással.

Előkészítés alatt áll több új pályázat, így a 150 szobásnál nagyobb kapacitású szállodák fejlesztését célzó kiírás, a Debrecen és Tisza-tó, továbbá a Dunakanyar szálláshelyeire vonatkozó pályázat. Külön program célozza meg a balatoni strandok gasztronómiai kínálatának megújítását.

Ezután Szabó Áron röviden beszámolt a jövő évben bevezetni tervezett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról (NTAK). Elmondta, hogy a központi turisztikai adatszolgáltatás hazai gyakorlatának kialakításakor német, osztrák és horvát példákat vettek figyelembe. A szakember igyekezett megnyugtatni a szállodásokat: a központi adatszolgáltatás megfelel a GDPR-irányelveknek, az adatvédelmi és a statisztikai törvény előírásainak, és a legmodernebb, legbiztonságosabb informatikai platformon keresztül valósul meg. A rendszer bevezetésének célja a turizmus valós teljesítményének mérése, a szektor fehérítése és egy naprakész információs adatbázis létrehozása.

Szabó Áron emlékeztetett, hogy jelenleg a jegyzők tartják nyilván a szálláshelyeket, nincs egy egységes nyilvántartási rendszer, a működési engedélyek ellenőrzése sok esetben évek óta nem történt meg. Az új rendszer előnye, hogy egy kezdeti regisztráción kívül nem követel meg semmiféle adminisztrációt a szálláshelyektől. A bevezetésre váró rendszer haszna a szálláshelyek részére, hogy aggregált adatokat tudnak belőle lekérdezni, tehát saját szálláshelyük teljesítményét azonnal össze tudják hasonlítani a településen vagy az országban máshol található hasonló egységekével – emelte ki Szabó Áron.

Képzéseket kínál jövőre az MTSZ

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy az MSZÉSZ az egyik alapítója volt az ernyőszervezetnek, amely ma már 35 szakmai szervezetet tömörít. Legfőbb feladatának az MTSZ a humánerőforrás-fejlesztést tekinti. Ennek jegyében, 2019-ben Turizmus Akadémia munkacímen képzéssorozatot terveznek a tagszervezetek számára.

Fotó: olahpeter.com

Az MTSZ emellett kutatásokat is végeztet majd jövőre, a láthatatlan turizmus, a hazai gyógyvizek vagy a jövő munkavállalói témakörökben. Indítanak egy innovációs pályázatot és tervezik egy co-working iroda létesítését. A tervezett képzésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a költségek felét kell a munkáltatónak állni, a másik felét valamilyen pályázati formában az MTSZ biztosítja.

Kivont karddal az OTA-k ellen

Izgalmas és elgondolkodtató előadást tartott Marcus Luthe, a Német Szállodaszövetség ügyvezető igazgatója, a HOTREC digitális szakbizottságának elnöke, az árparitásról. Elmondta, hogy az európai ágazati ernyőszervezet idén májusban publikálta az online utazási piacról szóló kutatását, amelyből kiderül, hogy az OTA-k részaránya folyamatosan nő a szállodai foglalások terén. A piac ráadásul lassan jóformán egyetlen cég monopóliummá válik: az összes OTA-s foglalás 66%-a manapság már a booking.com-on történik.

Fotó: olahpeter.com

Luthe felidézte, hogy évekig tartó harc során sikerült elérni előbb Németországban, majd további négy európai országban (Franciaország, Svájc, Olaszország, Belgium), hogy a versenyhivatalok tiltsák el az árparitási klauzulák szerződésbeli használatától az OTA-kat.

„Nem nevezhető versenynek, ha egy szálláshelyet az összes online felületen ugyanannyiért érhetünk el” – hangsúlyozta. Arra biztatta ugyanakkor a szálláshelyeket, hogy nyugodtan adjanak meg alacsonyabb árakat a saját felületeiken, hogy így kössék magukhoz a vendégeket.

A Google-lal kapcsolatban meglepő információ hangzott el: a globális kereső hamarosan változtat eddig alapelvein, és nem jeleníti meg elsőként a hotel saját weboldalát „organikus találatként”, hanem ezt a pozíciót is eladja annak, aki többet ajánl érte. És hogy ki lesz ez? Valószínűleg az OTA-k fognak versengeni a legjobb pozícióért. „Ezek után már nem nevezhető keresőoldalnak, hanem legjobb esetben Yellow Pages-nek a Google” – hangsúlyozta az előadó.

Szintén felháborítónak ítélte meg Luthe az Expedia Guest Insight nevű szolgáltatását, amely tulajdonképpen a szállodába foglaló utasok adatait összegzi az üzemeltető számára, pénzért. Az OTA-k globális erőfölényét némiképp csökkenheti az a tervezett uniós jogszabály, amely a tervek szerint átfogó módon szabályozza majd az online közvetítők működését. Luthe szerint továbbra is érdemes arra törekedni, hogy minél többen foglaljanak a szállodák saját felületein, ehhez ad segítséget a HOTREC honlapján található ellenőrzési lista.

Hajós turizmus

Békássy Tamás, a Budapest Welcome Touristic részéről a hajós turizmus trendjeit foglalta össze, kiemelve: ezt a vendégkört is új igények, érdeklődés és összetétel jellemzi, ami együtt járt a hajós flotta teljes megújulásával is.

Fotó: olahpeter.com

Ugyanakkor a hajós turizmus állandó és megbízható piacot jelent ma is, jelentős arányú visszatérő vendéggel és folyamatosan megújuló útvonalakkal.

Ki fog itt dolgozni?

Szintén fontos téma volt a nap folyamán a munkaerő kérdése. Flesch Tamás ismertette azt a tanulmányt, amely nemrég készült el 82 hotel bevonásával.

Fotó: olahpeter.com

A válaszokból kiderült, hogy a legnagyobb hiány továbbra is szobalányból, felszolgálóból, recepciósból, szakácsból és segéd személyzetből van, a szállodák 456 embert vennének fel azonnal. A válaszok szerint összesítve a bruttó havi átlagkereset 260 ezer forint, ám egyes szakmák átlagfizetése ennél jóval alacsonyabb. A tagság az részletes anyagot hamarosan elektronikusan is megkapja majd a titkárságtól.

A stressz igazi veszélyforrás

Szintén a munkaerővel állt összegfüggésben Kapás Zsolt, a Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület vezetőjének előadása.

Fotó: olahpeter.com

A szakember kifejtette, milyen jelei, következményei és megoldásai lehetnek MÖS-nek, azaz a munkavégzéssel összefüggő stressznek, amely komoly kockázatot jelent minden munkahelyen, és sajnos általában kezeletlenül marad.

Csodaország épül Hainanon, magyar részvétellel

A magyar valósághoz képest álomszerű projektet mutatott be a közgyűlésen Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa, aki a kintiek felkérésére maga is éttermet nyit a komplexumon.

Az Ocean Flower Island látványterve

Fotó: www.oceanflowerisland.com

A projektet számunkra felfoghatatlan léptékű. A mesterséges szigetcsoportot  50 milliárd jüanból építették ki, a komplexum átszámolva 6400 milliárd forintból épül fel.

Fotó: olahpeter.com

A központi részen 58 hotel kap helyet, a legnagyobb 5000 szobás. A szigetcsoport egyes részeit tematikusan alakítják ki, lesz csendesebb rész luxusvillákkal, és hangosabb, elképesztő tematikus parkkal. Lesz a szigeten 17 filmes stúdió is filmes hotellel, és egy negyed a világ konyháinak, itt kap helyet a Costes is, 150 étterem között.Óriási konferenciakomplexumot is kiépítenek, 108 teremmel, és az esküvőturizmusra gondolva 7 európai stílusú templom is felépül.

Így néz ki majd a 108 termes óriási kongresszusi komplexum

Fotó: www.oceanflowerisland.com

A terveken 600 profi építész dolgozik és 320 ezer egyéb alkalmazott, köztük 45 ezer építőmunkás.

A komplexum, így a Costes is 2019. december 31-én nyit. A tervek szerint a magyar konyha stílusjegyeivel kínálnak majd nemzetközi módon befogadható ételeket.

Az alábbi linken egy videó is megtekinthető a komplexumról.

A sziget szívében épülnek fel a luxusszállodák

Fotó: www.oceanflowerisland.com

A közgyűlés délutáni előadásait követően került sor az MSZÉSZ tisztújítására.