MSZÉSZ-régióülés: Észak-Magyarország kiemelkedően teljesít

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. április 15. 14:56

Jelentős érdeklődéssel kísért ülést rendezett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Északi régiója kedden Egerben. A megjelent szállodák nemcsak forgalomnövekedésről, hanem áremelésről is beszámoltak, és 2015 eddigi számai további bizakodásra adnak okot.

A régió számos szállodájában nemcsak a foglaltságot, az árbevételt és a RevPAR-t, de az árat is sikerült tavaly, illetve ez év elején emelni. A megjelent szállodák beszámolója szerint a kiemelkedő minőség kifizetődő, több négycsillagos házban 10-15, sőt néhol 20 százalékos szobaáremelést is elfogadott a piac. Bizakodásra ad okot, hogy jól alakul az idei rendelésállomány is. Ugyanakkor, mint Kiss Zoltán régióvezető, a tavaly éves szinten 72 százalékos foglaltságot elért egerszalóki Saliris Resort igazgatója hangsúlyozta, a jövedelmezőség még mindig messze elmarad a 2007-es és 2000-es számoktól.

 

Örvendetes, hogy sok helyen a pluszbevételek nagy részét visszaforgatták a minőség javítására, a szolgáltatások fejlesztésére, energiatakarékos megoldásokra. A noszvaji Oxigén Hotel szolgáltatásai szélesítésével például határozottan elmozdult a kisgyermekes családok irányába, amit névváltoztatással is jelzett (Oxigén Hotel & Zen Spa-ról Oxigén Hotel Family & Spa-ra váltott). A régiós ülésnek helyet adót Hotel Eger & Park a válság évei alatt is folyamatosan fejlesztett és – mint Harmati László tulajdonos elmondta – kitermelte az összes hitelét, idén a ház recepciójának és fogadó részének felújítása következik. A sárospataki Hotel Bodrog immár egy éve naperőművel termel az üzemeléséhez energiát, míg a gyöngyösi Hotel Opálban egyenesen a beruházások éve volt 2014. Új vendégeket hozhat a térségnek, hogy az egri Hotel Korona pincerendszerében május 15-én a világ harmadik, interaktív Beatles Múzeumát nyitják meg.

A szállodák pozitív beszámolóival egybecsengtek a kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Danubius Hotels, Accent Hotel Management és Service 4 You képviselői által adott forgalmi összegzések és várakozások is, amit egyedül az orosz kereslet visszaesése ront le. Az eredményességben az is szerepet játszott, hogy a válság pozitív hozadékaként a magánbefektetők ráébredtek, nem képesek saját erőből szállodát üzemelteti, ezért profi üzemeltetőkhöz fordultak – mutattak rá a szakemberek.

A régiós ülésen megjelentek több tartalmas előadást is meghallgathattak. Sávos Tamás, az MSZÉSZ IT-szekciójának elnöke kollégájával párbeszédes formában villantotta fel a szállodai üzemeltetés minden területére beszivárgó információs technológiákat. Salamon András idegenforgalmi szakjogász számos konkrét példán keresztül az új Ptk. jelentősen megváltozott kártérítési szabályait mutatta be, különös tekintettel a sérelemdíjra. Felhívta a szállodások figyelmét a házirend készítésének szükségességére, amellyel sok kártérítési igénynek elejét lehet venni. Hogy mi mindent érdemes a házirendbe foglalni, ahhoz hamarosan mintát is készít a szakjogász az MSZÉSZ felkérésére. Az egri Eszterházy Károly Főiskola a duális képzés bevezetésével kapcsolatos elképzeléseit ismertette, terveik szerint jövőre a wellness-animáció, a lovasturizmus és a borturizmus specializáció dualizálásával indulnak el.

Az ülést Niklai Ákos MSZÉSZ-elnök prezentációja zárta, aki a tavalyi évet összegző statisztikai adatok és a szövetség lobbitémáinak ismertetése mellett beszámolt a folyamatban lévő ügyekről is. Folytatódik a szállodai bérek és jövedelmek feltérképezése az MSZÉSZ-tagok körében, a budapesti ötcsillagos szállodák után anonim felmérés készül a fővárosi és vidéki három- és négycsillagos egységekben alkalmazott fizetésekről is, ami nagyban segítheti a vezetők munkáját.

Elfogadva az MSZÉSZ és másik három mérvadó szakmai szövetség kezdeményezését, a Magyar Turizmus Zrt. április 17-én találkozik e szervezetek vezetőivel a párbeszéd és a közös gondolkodás céljából. A szállodaszövetség többek között arról szeretne együtt gondolkodni a nemzeti marketingszervezettel, hogyan lehetne a német piacról a vendégforgalmat növelni, amely az elmúlt 15 évben számításaik szerint 40 százalékkal esett vissza Magyarországon.