A fővárosi szállodák újraindulásának esélyeiről az MSZÉSZ régióülésén

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. június 09. 08:32

A Danubius Hotel Helia konferenciaterme adott otthont az MSZÉSZ Budapesti Régiója ülésének, június 9-én.

Még mielőtt bárki, információhiány miatt nem értené, Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke azért nem lehetett jelen a rendezvényen, mert a Budapesti Régió ülésével párhuzamosan, a Világgazdaság szervezésében zajló, „Magyarország újraindul! Gazdaságpolitikai csúcskonferencia” c. eseményen vett részt, egy panelbeszélgetés szereplőjeként. A Budapest Kongresszusi Központba meghirdetett csúcskonferencián Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György MNB elnök mellett, többek között  előadást tartott  Guller Zoltán az MTÜ vezérigazgatója is.

A Heliában ez idő alatt szép számmal összegyűlt szakmabeliek védettségi igazolvány felmutatásával kaphattak karszalagot, amelynek birtokában beléphettek a konferenciaterembe.

A résztvevőket Iváncsics Nándor (igazgató, Mercure Budapest City Center) régióvezető, valamint Szabó Áron (igazgató, Danubius Hotel Helia) házigazda - régióvezető-helyettes köszöntötte. Elmondták többek között, hogy bíznak Budapest turisztikai potenciáljában, s nagyon remélik, hogy a fővárosi szállodák hamarosan elérik a Covid járvány kitörése előtt elkönyvelt, 80% körüli átlagos foglaltságot.

Szabó Áron (a kép előterében) és Iváncsics Nándor köszöntötték a megjelenteket a régió vezetőségének nevében

Fotó: turizmus.com

A régióülés első előadójaként Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese ismertette a budapesti szállásférőhely-kapacitás alakulását, valamint a fővárosi szállodák nyári, foglaltsági előrejelzését az NTAK adatainak tükrében.

Könnyid László "a számok tükrében" tartott prezentációt

Fotó: turizmus.com

Az MSZÉSZ képviseletében Kovács Balázs (vezérigazgató, Danubius Hotels Zrt.), az ügyvezető elnökség és a választmány tagja adott rövid helyzetértékelést.

Elmondta többek között, hogy a Szövetség büszke lehet arra, hogy a pandémia alatt eltelt több mint egy évben is tudott növekedni a taglétszám (összesen 629 tagot számlál jelenleg az MSZÉSZ), amelyen belül változatlanul meghatározó a majd' 18 ezer szobát kínáló 150 fővárosi tagszálloda.

A 2020 márciusától napjainkig eltelt időszakot a lobbizás koraként jellemezte, hozzátéve, hogy sikereket is értek el, például a bértámogatás és a járulékkedvezmények kiharcolásával. Ugyanakkor, nem rejtette véka alá, hogy keserves hónapok állnak még a külföldi turisták hiányát megszenvedő budapesti szállodák előtt, s ezért indokoltnak tartanák a foglalkoztatási kedvezmények kiterjesztését legalább a nyár végéig.
Hozzátette, hogy a támogatások túl gyors megszüntetése nem csak a vállalkozások életben maradását veszélyeztetheti, de komoly versenyhátrányt is jelenthet a konkurens, környező országok kínálatával szemben.

Kovács Balázs az ügyvezető elnökség és a választmány nevében köszöntötte a megjelenteket

Fotó: turizmus.com

Kovács Balázs üdvözölte, hogy várhatóan, hamarosan jogszabály mondja ki a kereskedelmi szálláshelyek kötelező minősítését, mert ez tisztább, átláthatóbb versenyhelyzetet teremt, s egybecseng az MSZÉSZ régóta hangoztatott véleményével.

A régióvezető - házigazda páros, akik egyben az ülés moderátorai is voltak, az ülés további részében neves előadókat szólítottak a pódiumra, hogy vázolják fel, milyen kínálatot mutat fel a közeljövőben a magyar főváros, mivel tudja majd felkelteni a bel- és külföldi utazók érdeklődését.

Gyorgyevics Benedek a Liget Budapest Zrt. vezérigazgatója a Liget Budapest Projektről;

Sikota Krisztina a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújulásáról;

Faix Csaba a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója a Restart Budapest programról;

Hegedűs Attila a BDO Magyarország partner ügyvezetője a várható budapesti szállodafejlesztésekről tartott prezentációt, csakúgy, mint a tavalyi, budapesti régióülésen.

A régióülés zárásaként, egy kerekasztal beszélgetésben taglalta a különböző lokációjú vendéglátó-helyek esélyeit Semsei Rudolf (Budapest Parti Service és Vakvarjú éttermek), Kőrössy Zoltán (Eventrend Group), valamint Gianni Annoni (Via Italia / Pomo D’oro).