Értékesítési praktikák, minősítés, RevPAR-növekedés az MSZÉSZ dél-alföldi régiójában

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. május 14. 17:53

A nagy érdeklődés mellett megtartott, jó hangulatú régióülésen régi ismerősként köszöntötték egymást és hasznos témákat vitattak meg a szállodai szakemberek. A régió 39 szállodájából 32 már átesett a minősítésen.

Gál István régióvezető, az Aranyhomok Business-City-Wellness Hotel igazgatója mind a tagok aktivitásával, mind a résztvevők hangulatával kapcsolatban elégedetten nyilatkozott szerkesztőségünknek a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban megtartott régióülés után.

A 14 szálloda és 39 társult tag részvételével lezajlott esemény a korábbi régióülésekről jól ismert forgatókönyv szerint zajlott. Az elnöki köszöntőt követően a tagszállodák egyenként tájékoztattak üzletmenetükről, problémáikról, valamint az egységekben jelenleg zajló és tervezett beruházásokról. A szálláshelyek többségében elégedettek az idei év forgalmával, örömmel számoltak be a rendezvénypiac tavaszi élénküléséről, de hozzátették, hogy májustól a szabadidős foglalások tekintetében érezhető a lassulás. A vállalkozások nagy része élt az állami rezsitámogatás lehetőségével, több egységben zajlottak energetikai korszerűsítések, napelempark-telepítés.

Gál István régióvezető

Fotó: turizmus.com

„Pozitívan értékeljük, hogy tagszállodáink közül senki nem kényszerült ideiglenes bezárásra, az egységek az idei évben folyamatosan fogadták a vendégeket" – emelte ki Gál István.

 

Tartalmas előadások

A társult tagok bemutatkozása után Gyenes Ákos, a RESnWEB ügyvezetője előadásában kitért a direkt online foglalások előnyére és hasznos tanácsokat adott arányuk növelésére, a szállodai értékesítés világából hozott példákkal fűszerezett prezentációjában az online felületeken használt mesterséges intelligenciáról is szó esett.

Kárpáti József, a Neumann János Egyetem kecskeméti Gazdaságtudományi Karnak dékánja a duális képzésről beszélt a résztvevőknek, hangsúlyozta, hogy a négyéves képzés alternatív megoldást nyújthat a munkaerőhiány kezelésére. Előadását aktuálissá tette, hogy a karon 2023 szeptemberében turizmus-vendéglátás szakirány indul, a képzésbe jól tudják integrálni a duális képzések tapasztalatait.

Soproniné Fórián Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshely- és vendéglátás programigazgatója a 2022-es év országos és régiós eredményeinek bemutatásával kezdte előadását. Mint kiemelte, a RevPAR mértéke örvendetesen, Bács-Kiskun megyében 34, Békés megyében 58, Csongrád megyében mintegy 70 százalékkal emelkedett. A szakember beszámolt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bővítésének következő lépéséről, gyakorlati információkkal segítve a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók csatlakozását a rendszerhez.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a régióülés

Fotó: turizmus.com

Juszkó Anita, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnökeként az aktualitásokat és az érdekszövetség lobbitevékenységét helyezte fókuszba, beszélt az Év Szállodája és az Év Ifjú Szállodása verseny díjazottjairól. A szakember örömtelinek tartja, hogy a régió 39 szállodájából 32 már átesett a minősítésen.