MSZÉSZ: sikeres évet zárt a turizmus

Forrás: MTI

 2015. december 30. 12:21

Sikeres évet zárt a turizmus, éves szinten 16 százalékkal nőtt a turistaforgalom - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán egy napokban készített interjúban.

Niklai Ákos nyilatkozatában kiemelte:  nemzetgazdaságilag fontos ágazattá vált a turizmus, jelentős a gazdaság-élénkítő és munkahelyteremtő szerepe.

Kifejtette: vidéken nagyon erős a belföldi turizmus, népszerűek a gyógy-, wellness- és kastélyszállodák, amelyeknek a forgalmát a SZÉP-kártya használata is segíti.
Budapest esetében további növekedési lehetőséget rejt magában az üzleti és a kongresszus turizmus, főként, ha 2018-ra elkészül az új budapesti kongresszusi központ - tette hozzá a szövetség elnöke.

Az ünnepek kapcsán Niklai Ákos arra is rámutatott, hogy egy "újfajta életforma" kezd kialakulni, amely szerint egyre többen töltik szállodákban a karácsonyt.
A legfrissebb adatok szerint az év első tíz hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,4 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 280 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaár-bevétele pedig 14,0 százalékkal, 164 milliárd forintra nőtt.

Az országos szállodai teljesítményeket a budapesti hotelek húzták: a fővárosban január-októberben a szállodák összes bruttó forgalma 15,0 százalékkal 137 milliárd forintra nőtt, a szobaár-bevétele pedig 17,2 százalékkal 87,8 milliárd forintra emelkedett.

Az idén az első tíz hónapban a szállodák belföldi vendégéjszakáinak száma 7,1 százalékkal, a külföldieké 4,7 százalékkal volt nagyobb a múlt évinél. A hazai hotelek átlagos kihasználtsága 2,7 százalékponttal javult, 55,4 százalék volt. Budapesten a külföldi vendégéjszakák száma 7,6, a belföldieké 2,1 százalékkal nőtt, a szobafoglaltság 4,8 százalékpontot javulva 71,2 százalékos lett.

A jelentés szerint az összes szállodai vendégéjszaka 40,7 százaléka, a belföldi 8,8, a külföldi 66,6 százaléka realizálódott a fővárosi hotelekben október végéig, az összes szállodai árbevétel 49 százaléka, a szobaár-bevétel 53,6 százaléka, miközben a szállodai kapacitás - szobaszám - 34,4 százaléka volt Budapesten.

A balatoni régióban az első tíz hónapban 8,4 százalékkal, októberben 9 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma az előző évhez képest, ami a jelentés szerint döntően a hévízi szállodák iránti orosz és ukrán kereslet csökkenésének következménye. Hévíz nélkül a balatoni régióban az összes szállodai vendégéjszaka 0,3 százalékkal, a külföldi 1,3 százalékkal csökkent, a belföldi pedig 0,1 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

A balatoni régióban január-októberben a szállodák átlagos kihasználtsága 51,7 százalék, a bázisnál 1,4 százalékponttal jobb volt, bruttó átlag szobaára 8,1 százalékkal 15 363 forintra nőtt, bruttó szobaár-bevétele 5,1 százalékkal 22,7 milliárd forintra, összes árbevétele 1 százalékkal 40,6 milliárd forintra emelkedett. A balatoni szállodák szobaár-bevétele az országosnak 13,9 százalékát, az összes árbevétele az országosnak 14,5 százalékát tette ki az idén október végéig.

Az EU-ból 4,9 százalékkal, az európai országokból 2,2 százalékkal, Ázsiából 18,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 42,7 százalék, Dél-Koreából 13,1 százalék volt a növekedés. Az összes ázsiai vendégéjszaka 20,6 százalékát kínai, 12,2 százalékát dél-koreai 25,3 százalékát izraeli vendégek töltötték el a hazai hotelekben.

Az első tíz hónapban a legnagyobb beutazó piacokról jelentős volt a növekedés Nagy-Britanniából (19,9 százalék), az Egyesült Államokból (14,8 százalék) Olaszországból (8,8 százalék), Csehországból (7,9százalék), Franciaországból (8 százalék), és Lengyelországból (5,4 százalék).

Január-októberben az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus miatt a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 27,5 százalékkal, Ukrajnából 16,9 százalékkal csökkent.
A jelentés kitért arra: a szeptember-októberben Magyarországon kialakult migránshelyzet lehet az oka annak, hogy októberben a vendégéjszakák száma országosan Németországból 15,2, Olaszországból 8,4, Szerbiából 27 százalékkal, Horvátországból 32 százalékkal volt kisebb, mint tavaly októberben.

A belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban október végéig 13,1 milliárd forint volt, 5,1 százalékkal nagyobb  tavalyinál, és ez a magyarországi hotelek belföldi 56,2 milliárd forint szállásdíj-bevételének 23,3 százalékát tette ki.

Az idén január-október között 14 szálloda nyílt meg vidéken: Orosházán, Algyőn, Mádon, Székesfehérváron, Szerencsen, Mórahalmon, Szombathelyen, Balatonfüreden, Mezőtúron, Balástyán, Mándokon, Szegeden és Pécsett. Budapesten 4 új szálloda nyílt. Az év során vidéken még három hotelt adnak át.