MSZÉSZ: tovább nőtt a magyarországi szállodák forgalma

Forrás: MTI

 2015. október 25. 13:54

Tovább nőtt a magyarországi szállodák forgalma, az év első nyolc hónapjában a szállodák bruttó forgalma 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit, és 217,5 milliárd forintot tett ki – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb elemzéséből.

A szállodák bruttó szobaárbevétele 14,1 százalékkal, 126,7 milliárd forintra nőtt. A budapesti szállodák összes bruttó forgalma 15,2 százalékkal, 103,8 milliárd forintra nőtt, a szobaárbevétel pedig 17,2 százalékkal, 65,7 milliárd forintra emelkedett idén január-augusztusban.

A balatoni szállodák összes bruttó forgalma 1,3 százalékkal haladta meg a bázist, a hévízi szállodák nélkül a régió szállodáinak összes forgalma 7,3 százalékkal nőtt. Az elemzés szerint augusztusban a kedvező időjárás elősegítette a kereslet erősödését a Balatonon, ami hozzájárult a szobaárak átlagos, mintegy 10 százalékos emelkedéséhez.

Az első nyolc hónapban a szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,2 százalékkal, a külföldieké 5,5 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A szállodai vendégéjszakák száma országosan 6,3 százalékkal, Budapesten 8,1 százalékkal nőtt, a Balatonon viszont 2,7 százalékkal csökkent.

Kiemelik: az országos szállodai teljesítményeket a budapesti hotelek húzták magukkal, a fővárosban január-augusztusban a külföldi vendégéjszakák száma 9,1 százalékkal nőtt, a szobafoglaltság, 5,2 százalékponttal javulva, 69,3 százalékos lett, a bruttó átlagos szobaár 7,6 százalékkal, 20 774 forintra nőtt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az első nyolc hónapban az összes vendégéjszaka 40,1 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 8,5 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 66,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 47,7 százaléka, a szobaárbevétel 51,9 százaléka a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás 31,6 százaléka volt Budapesten.

Megjegyzik, hogy a Balaton régióban tapasztalt elmaradás oka a hévízi szállodák forgalmában idén az első nyolc hónapban mutatkozó 9 százalékos csökkenés, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. Idén január-augusztusban a balatoni régió szállodáinak összes bruttó árbevétele - a hévízi hotelek nélkül - 21,9 milliárd forint volt, ami 7,3 százalékkal nagyobb a múlt évinél. A balatoni régióban január-augusztusban a szállodai vendégéjszakákból 67,7 százalék volt a belföldiek, 32,3 százalék a külföldiek részaránya. A külföldi a bázishoz képest 9,6 százalékkal csökkent, a belföldi 1 százalékkal nagyobb lett.

Az év első nyolc hónapjában – az orosz-ukrán konfliktus következtében – a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 27 százalékkal, Ukrajnából 19,4 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

Idén január-augusztus között 13 szálloda nyílt meg vidéken: Orosházán, Algyőn, Székesfehérváron, Mórahalmon, Balatonfüreden, Mezőtúron, Balástyán, Mándokon, Szegeden és Pécsett. Az év hátralévő részében Budapesten még három szálloda, vidéken 12 szálloda nyitása várható.