MSZÉSZ trendriport: a Balatonnál volt a legnagyobb a növekedés

Forrás: turizmus.com

 2019. június 13. 15:59

Április végéig a hazai szállodák összes bruttó forgalma 7%-kal nagyobb volt a 2018 évinél, részben a húsvéti ünnepek miatti erős bel- és külföldi keresletnek köszönhetően.

Áprilisban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tagszállodáinak forgalma országos szinten 8,8%-kal, Budapesten 6,2%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 11,7%-kal, a balatoni régióban 14,8%-kal felülmúlták a múlt évit.

Az első négy hónapban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,7%-kal csökkent, a külföldieké 0,5%-kal nagyobb volt a bázisnál. A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére április végéig a SZÉP-kártya forgalom 15,8%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.

A legfontosabb beutazó piacainkról növekedés mutatkozott az Egyesült Királyságból (+9,9%), az USA-ból (+9,5%), Franciaországból (+9,3%), Romániából (+4,4%) és Izraelből (+4%).

Visszaesés történt Olaszországból (-14,2%), Németországból (-5,1%), Ausztriából (-4,7%) és Oroszországból (-3,3%).

REVparban a négycsillagos szállodák teljesítettek a legjobban

Fotó: pexels.com

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 80,4%-a Európához, 12,8%-a Ázsiához, 5,9%-a Amerikához, 0,9%-a Ausztráliához és Afrikához köthető.

Az idei első négy hónapban az európai országokból 1,2%, az Európai Unióból 1,6% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben Ázsiából 9,9% volt a növekedés, ami főleg a 43,4%-os dél-koreai bővülésnek köszönhető.

A szállodai kategóriák között REVparban – egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevétel – országos szinten a 4*-os hotelek teljesítettek a legjobban, +11,8% növekedéssel április végéig.

Január- április között a szállodai vendégéjszakák száma az észak-alföldi, a Budapest-közép dunavidéki, a balatoni és a közép-dunántúli régióban nőtt, az összes többiben csökkent.

Idén április végéig Magyarországon összesen három új szálloda nyílt, Budapesten kettő, 266 szobával, a fővároson kívül egy szálloda 17 szobával.

A részletes trendriportot letöltheti IDE kattintva.