MT Zrt.: megháromszoroztuk az európai átlagot

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. január 11. 15:52

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a külföldi turisták száma háromszor olyan gyorsan növekedett, mint az európai átlag 2014 első tíz hónapjában.

A Magyar Turizmus Zrt. közleménye kiemeli: az  eredmények a Magyar Turizmus Zrt. országmárka-stratégiájának is köszönhetőek.

Hazánk országmarketingje komoly nemzetközi sikereket ér el a Bloom Consulting minősítése alapján. A madridi székhelyű, országmárka-kutatásokra specializálódott Bloom Consulting legfrissebb tanulmánya szerint Magyarország – Ausztriához hasonlóan - az országmárka-stratégia minősítés alapján AA, azaz erős besorolást kapott. Ez a második legjobb minősítés, ami azt jelenti, hogy a magyar országmarketing, azaz a Magyar Turizmus Zrt. tevékenysége megfelel a turisták igényeinek.

Minden ország esetében az adott nemzeti turisztikai hivatal tekinthető az országmárka elsődleges formálójának, ezért a hivatalos turisztikai weboldal és az egyéb online megjelenések nagymértékben hozzájárulnak a márka sikeréhez – olvasható az anyagban.  A Google Traveler felmérése szerint a szabadidős utazók 70%-a használja megbízható információforrásként az internetet az úti cél kiválasztásához. A felmérésben a teljes közösségi média jelenlétet vizsgálták: Magyarország világviszonylatban is kiemelkedő turisztikai teljesítményét támogatja a Magyar Turizmus Zrt. erős jelenléte a világhálón. Nem csupán a Twitter oldal követőinek száma magas, hanem a bejegyzések minősége, a megosztások száma is. A Magyar Turizmus Zrt. központi honlapjai (a magyar nyelvű www.itthon.hu és az angol nyelvű www.gotohungary.com) évente milliós nagyságrendű látogatottsággal büszkélkedhetnek, mint ahogyan a magyar és angol nyelvű Facebook oldalak (Élmény Itthon, illetve Hungary Tourism) kedvelőinek a száma is napról napra emelkedik.

A Bloom Consulting értékelése letölthető innen: http://bloom-consulting.com/.

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) a 2014. év első tíz hónapjára vonatkozó statisztikákra alapozva kiadta World Tourism Barometer (Volume 12, December 2014) című jelentését. Míg Európában 4,0%-kal emelkedett a turistaérkezések száma, Magyarországot nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmények jellemezték: a nemzetközi turistaérkezések számának (+13,4%) és a turisztikai bevételeknek (+9,8%) a növekedését tekintve egyaránt hazánk áll az élen versenytársai között. Magyarország közvetlen versenytársai a vizsgált időszakban vegyes eredményekről számoltak be: esetükben a nemzetközi turistaérkezések számának változása -12,5% és +13,0% között, a turisztikai bevételek változása -51,3% és +2,1% között mozgott.

A jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthető: http://szakmai.itthon.hu/statisztika. Az angol nyelvű kivonat a UNWTO honlapjáról ingyenesen letölthető: http://mkt.unwto.org/en/barometer.