MT Zrt.: nő az export szerepe a magyar borágazatban

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. március 17. 15:11

A magyar borászok sikerének, ismertségének növelése a cél - nyilatkozta Lipcsey György Imre, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese Düsseldorfban, ahol március 17-én még közel harminc magyar kiállító várta a magyar közösségi stand látogatóit a világ legnagyobb borászati szakkiállításán.

A KSH adatai is alátámasztják mindennek a fontosságát: a 2014. január-novemberi időszakra vonatkozó adatok szerint 9,8 %-kal több bort exportáltunk, mint egy évvel korábban.

A düsseldorfi ProWein március 16-án nyitotta kapuit, a közel 5000 kiállító várhatóan 50 000 szakmai látogatónak fogja bemutatni a legújabb borokat és szeszesitalokat. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által közösen szervezett magyar megjelenés ebben az évben 30%-kal több kiállítóval, 25%-kal nagyobb területen valósul meg.

 

A magyar bemutatkozás két területen zajlik a 15-ös pavilonban: a 210 m2-es szigetstandon bemutatkozó közel 30 kiállító és 60 magyar borászat mellett a szomszédos 53 m2–es sarokstandon idén is önálló magyar kóstolózóna várja a szakmai érdeklődőket, ahol a 6 magyar borrégió összesen 22 borvidéke jelenik meg a Nemzeti Borkiválóság Programban szereplő borok révén. A folyamatos kóstoltatás mellett szakmai szemináriumok keretében Masters of Wine szakértőkkel több alkalommal is vezetett kóstolásra kerül sor. A három nap alatt 15 úgynevezett mesterkurzust is tartanak.

A magyar borszakmában egyre jelentősebb az export szerepe: A KSH 2014. január-novemberi időszakára vonatkozó adatai szerint összesen 489,90 hl bort exportáltunk, 9.8 %-kal többet, mint 2013 azonos időszakában. Mindez 16,83 milliárd forint értéket képvisel, mely bevétel szintén 10,4%-kal magasabb, mint az előző időszak bevétele - áll a Magyar Turizmus Zrt. közleményében.

– Stratégiai célkitűzésünk, hogy a külföldi tevékenységünk legfontosabb részét jelentő szakmai kiállításaink hatékonyságát növeljük, mert ezzel tudjuk növelni a hazai vállalkozások sikerét. Ennek érdekében a Prowein-en több újítást is bevezettünk. A közösségi kiállítóink sikerét azzal mozdítjuk elő, hogy a vásárra nem elszigetelt eseményként tekintünk, ami a stand felépítéstől a bontásig tart, hanem egy üzletkötési folyamatként. Ilyen és ehhez hasonló intézkedésektől várjuk a vásárok hatékonyabb működését – mondta el Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese.

Magyarország 15 éve részese a rendezvénynek, amely a szakemberek számára kihagyhatatlan, az új trendeket, és a nemzetközi ötleteket egyaránt bemutató nemzetközi esemény.  Tavaly 47 ország, 4830 kiállítója vett részt a ProWein-on, megjelenésük több mint 48 000 szakmai látogatót vonzott. A ProWein-on kívül a Magyar Turizmus Zrt. további két nagy nemzetközi borászati kiállításon: a London Wine Fair-en és a ProWine China-n is jelen lesz.

 

Magyar közösségi kiállítók:

  1. Alto-Inwest Kft.         Badacsony
  2. Amand Wine Exports Kft. -Tokaj
  3. Ax&Ax Borászati Kft. – Balatonboglár
  4. Balatonboglári Borgazdasági Zrt. - Balatonboglár
  5. Bock Borászat Kft. - Villány
  6. Csányi Pincészet Zrt. -Villány
  7. Degenfeld Bt. -Tokaj
  8. Dereszla Kft. -Tokaj
  9. Edegger Kft. - Badacsony
  10. Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. - Badacsony
  11. Eszterbauer Kft. - Szekszárd
  12. Faktor Kft. (Fritz Borház és Panzió) – Szekszárd
  13. Füleky Kft. -Tokaj
  14. Gedeon Birtok Kft. - Kunság
  15. Heumann Pincészet - Villány
  16. Hilltop Neszmély Zrt. - Neszmély
  17. Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. - Kunság
  18. Nepier Kft.
  19. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. - Pannonhalma
  20. Paska László – Kunság
  21. Patricius Borház Kft. -Tokaj
  22. Pendits Kft. -Tokaj
  23. Pfneiszl Hungarian Vineyards Kft. -  Sopron
  24. Tokaj Classic Borászati Kft. - Tokaj
  25. Tokaj Kereskedőház Zrt. -     Tokaj
  26. Tokaj-Hétszőlő Zrt. - Tokaj
  27. Tornai Pincészet Kft. - Nagy-Somló
  28. Törley Pezsgőpincészet Kft. - Etyek-Buda
  29. Vinum Regnum Borház Kft. - Villány, Balaton-felvidék