MT Zrt.: Szabaduljunk ki a Szigetre!

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. augusztus 07. 14:04

A Volt és a Balaton Sound után Európa legjobb nagyfesztiválján, a Sziget Fesztiválon is megtalálható lesz a Magyar Turizmus Zrt. idei innovatív fesztiválos játéka. A szabaduló szoba dizájnját és feladványait magyar feltalálók, találmányok és hungarikumok inspirálták.

A Sziget Fesztivál látogatóinak közel 70%-a külföldi, remek lehetőséget kínálva a Magyar Turizmus Zrt. számára a fiatal utazó célcsoport megszólítására. A társaság ebben az évben is intenzív promóciót folytatott számos országban, és meghívására 12 országból 33 külföldi újságíró is érkezik a Szigetre. Az elmúlt több mint tíz évben közel 550 külföldi újságíró járt a fesztiválon az MT Zrt. szervezésében, aminek eredményeként több milliárd forintos hírértékű cikk született Magyarországról.

A Magyar Turizmus Zrt. standja és attrakciója idén új helyszínen, a nagyszínpad közelében, a VIP sátor mellett található. Az önmagában is magyar specialitásnak számító népszerű szabadulós játékon kívül aktuális információkkal és kiadványokkal készülnek az eseményre a nemzeti turisztikai marketingszervezet munkatársai, hogy megmutassák: Magyarország felülmúlja a várakozásokat. Számos trendi hely várja a húszas, harmincas korosztályt országszerte.

A nemzeti marketingszervezet arra számít, hogy a Volthoz és a Balaton Sound-hoz hasonlóan a Szigeten is teljes kapacitás-kihasználtsággal fog üzemelni a szabadulós játék, ami naponta hatvan, négy-öt fős csoport fogadását jelenti.

Európa leglátogatottabb fesztiválja, a Sziget önálló utazási motivációt jelentő esemény, amely pozitívan formálja Magyarország imázsát és élénkíti a beutazó forgalmat, ezért kiemelt hangsúlyt kap a Magyar Turizmus Zrt. külföldre irányuló kommunikációjában. Ezen kívül a fesztiválok a már hazánkba érkezett vendégek egyik legfontosabb kiegészítő programjának számítanak.

A KSH keresletfelmérési adatai szerint a kulturális és sportrendezvény, valamint fesztivállátogatás motivációval Magyarországra érkező külföldiek száma 581 ezer volt 2014-ben, akik több mint 2 millió (2008 ezer) napot töltöttek el Magyarországon és 33,7 milliárd forintot költöttek. Ebben a mutatóban szerepelnek azok is, akik egy napra érkeznek és azok is, akik a fesztiválon szállnak meg, vagy barátoknál, illetve egyéb szálláshelyeken.

 

A Magyar Turizmus Zrt. tevékenysége

Augusztus 13-án a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében érkezik hazánkba az a külföldi újságírócsoport, amelynek tagjai nem csak a Sziget kulisszatitkaiba nyerhetnek betekintést, hanem felfedezhetik Budapest titkait is. A 12 ország (Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Svájc) neves újságíróiból álló csoport tagjai lesznek az elsők, akik kipróbálhatják az MT Zrt. nagysikerű szabaduló szobáját a Go To Hungary sátorban.

Augusztus 14-én, pénteken a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese Glázer Tamás is köszönti a helyszínen a külföldi médiumok képviselőit, akik a fesztivál szervezőivel is találkozhatnak és interjúkat készíthetnek. A magyar feltalálókkal, találmányokkal és termékekkel a szabaduló szobában való ismerkedés után az újságírók meg is ízlelhetnek egy hungarikumot, jelesül a pálinkát, méghozzá a Rézangyal pálinka-sommelier-jének közreműködésével.

A társaság idegen nyelvű honlapjai és Facebook-felületei mellett az MT Zrt. külképviseletei több országban is különféle marketingaktivitásokkal hívták fel a figyelmet a Sziget fesztiválra. Hollandia a fesztivál első számú küldőpiaca, ezért a Sziget holland ügynökségével közös road-show-t és kampányt szerveztek három hollandiai és három belgiumi egyetemen. A szomszédos Ausztriában különböző rendezvényeken, például a bécsi WAMP design vásáron és a bécsi Museums Quartierben népszerűsítették a magyarországi nyári kulturális rendezvényeket. A fesztivál programjai kiemelt megjelenést kaptak az ausztriai turisztikai képviselet által indított Rot Weiß Rot in Ungarn turizmus-mozgalom profilján keresztül is. Németországban folytatták a több éves sikeres együttműködést a Sziget Fesztivál ottani PR cégével. Ennek eredményeként tavaly a heti jegyek értékesítésében 130%-os növekedést értek el a német és a svájci piacon, 2015 elején pedig, az idei rendezvényre már 100%-kal több heti jegyet adtak el, mint az előző év hasonló időszakában. Az Egyesült Királyságban vírusmarketing-nyereményjáték kampányt folytattak, ennek részeként hetijegyeket sorsoltak ki.

Spanyolországban sajtótájékoztatót tartottak és a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából utazhatott Budapestre a Sziget fesztivál spanyolországi promóciós irodájával közösen szervezett spanyol tehetségkutató verseny nyertese. Oroszországban többek között az oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében és a „Magyarország+" elnevezésű kulturális, turisztikai és gasztronómiai fesztiválon kapott kiemelt figyelmet a Sziget. Ukrajnában, „élmények országa" címmel, a Sziget fesztivál ukrán partnerirodájával folytattak közös online kampányt.