NTAK: szeptemberben is a Balaton volt a legnépszerűbb

Forrás: turizmus.com

 2020. november 02. 15:53

Az első őszi hónapban a belföldi vendégek a tavalyihoz hasonló intenzitással utaztak, így továbbra is a magyarok tartották mozgásban a hazai szálláshelypiacot.

Az MTÜ elemzései alapján a kilencedik hónapban már a négy évszakosan nyitva tartó szállodák teljesítettek a legjobban a Balaton térségben is, ahol a belföldi forgalomélénkítő kampány támogatásának is köszönhetően több mint 150 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

Mivel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) nemcsak a kereskedelmi szálláshelyek, hanem az egyéb és magánszálláshelyekkel kiegészülő, teljes szolgáltatói szektorból érkeznek naponta a statisztikai adatok, így az NTAK-adatok figyelembevételével immár sokkal részletesebb kép rajzolható fel egy-egy időszakról.

 

2020. szeptember

Az MTÜ augusztus végén indított kampánysorozatának az volt a célja, hogy a hazai élmények bemutatásán keresztül ösztönözze a turisztikai szezon meghosszabbítását. A sorozat a Balaton őszi turisztikai kínálatának bemutatásával kezdődött, majd ezzel párhuzamosan indult el az egész Magyarországot népszerűsítő, felfedezésre ösztönző kampány. Az október közepéig tartó kampánysorozat Magyarország aktív turisztikai élménylehetőségeit és egyedi, természetközeli csodáit, valamint a városi programokat, az épített örökséget és a kulturális kincseket népszerűsítették.

A belföldi forgalomélénkítő kampányoknak is köszönhető, hogy 2020 szeptemberében 695 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 640 ezer volt hazai. A szálláshelyek mindösszesen 1,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,5 milliót belföldi utazók töltöttek el. A tavaly szeptemberi belföldi vendégéjszaka-szám 99%-át töltötték el idén szeptemberben. Az előző hónapban érkezett összes vendég 93%-a ismét vidéki szálláshelyekre utazott, és ott 1,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vidéken megszálló vendégek 94%-a volt hazai, ők a vidéki vendégéjszakák 90%-át adták.

 

A szállodák voltak a legnépszerűbbek

A szálláshelyek szerinti megoszlásban lényeges különbség tapasztalható az augusztusi adatokhoz képest. Fontos tendencia, hogy szeptemberben a vidéki szálláshelyek közül már a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendégéjszaka 46%-át töltötték el itt az utazók, további 33%-ot egyéb és magánszálláshelyeken, 9%-ot panziókban, 5%-ot pedig kempingekben.

A szállodák szeptemberi erősödő teljesítménye azzal is összefügg, hogy az egyéb és magánszálláshelyek, amelyek a balatoni szálláshelykínálat döntő többségét adják, szezonálisan tartanak csak nyitva. Szintén az őszi időszakra tehető, hogy az MTÜ és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése pályázatán nyertes több mint 14 ezer szálláshely a szezonzárást követően kezdi meg a felújítási munkálatokat. A nyertes pályázók közül több mint 5,5 ezer a Balaton térségben található.

 

Országos áttekintés

A Balaton térség mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszaka 25%-a valósult meg az elmúlt hónapban, a hazai vendégek körében a Mátra—Bükk (12%), valamint Budapest környéke (7%) és Debrecen és térsége (7%) turisztikai térségek voltak a legnépszerűek.

A külföldiek körében továbbra is Budapest volt a legkedveltebb célpont, az összes külföldi vendégéjszaka (84 ezer) 33%-a a fővárosban realizálódott. Ezt követően pedig a Balaton, valamint Debrecen és térsége voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszaka-számok alapján. A TOP 5 küldőország vendégéjszaka-szám szerinti sorrendben: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Ausztria volt.

Szeptember 1,8 millió vendégéjszakájának 33%-a a leglátogatottabb 10 településen valósult meg. Az elmúlt hónap vendégéjszaka-számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd három balatoni település, Balatonfüred, Hévíz és Siófok. A TOP 10 településben ezek mellett helyet kapott még Gyula, Zalakaros, Eger, Miskolc és Debrecen. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80%), a legtöbb külföldi vendégéjszakát Budapestet követően Debrecenben, valamint Hévízen töltötték el.

 

Nőtt a borturizmus népszerűsítése

A nyár folyamán jelentősen megnőtt a belföldi turizmus, a hazai utazók itthon keresték az új élményeket, amelyek között a borvidéki rendezvények is szerepeltek. A tendencia az ősz első hónapjában is folytatódott, idén több turista kereste fel a borvidékeket, és rendkívül népszerűvé váltak a boros desztinációk.

A 22 hazai borvidék 14.000 szálláshelyén 314 ezer vendég 750 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek 95%-a belföldi volt. A kilencedik hónap vendégéjszaka-számai alapján felállított rangsorban az első helyen a Balatonfüred—Csopaki borvidék áll, ezt követi az Egri, a Balaton-felvidéki, a Kunsági és a Bükki borvidék. Természetesen egy borvidékhez tartozó szálláshelyen sem kizárólag pincelátogatással töltik el az időt a vendégek, hiszen a terület földrajzi és kulturális adottságai legalább annyira fontosak egy szálláshely kiválasztásánál. Ezért nem meglepő, hogy a Balaton turisztikai térségben található a 3 legkeresettebb borvidék.

Az egyes borvidékekre látogató vendégek számát és az általuk ott eltöltött vendégéjszakák számát az is jelentősen befolyásolja, hogy hány és milyen típusú szálláshely található a borvidék településein, valamint azok szezonalitása is.

 

Balaton

Augusztus 24. és szeptember 30. között zajlott az MTÜ őszi belföldi kampánya, amelynek fókuszában a Balaton kimeríthetetlen élménylehetőségei álltak. A televízióban, valamint a közösségi médiacsatornákon futó intenzív kampány támogatásának is köszönhető, hogy még szeptemberben is a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség.

Az országban szeptemberben eltöltött összes vendégéjszaka 23%-a a Balaton térségben realizálódott. Tavaly szeptemberhez képest több belföldi vendég szállt meg a térség 11.700 szálláshelyén, amelyből 235 szálloda. 2020 szeptemberében a belföldi vendégszám 153 ezer volt, ami 17%-kal magasabb az előző évinél (131 ezer), a belföldi vendégéjszaka szám 378 ezer, ez 16%-kal magasabb volt, mint tavaly szeptemberben (325 ezer).

 

A nyár végével közel sem ért végett a szezon a Balatonon, hiszen szeptemberben is a legtöbben a legnagyobb tavunkat választották úti célul. A Balaton térség szálláshelyeire 162 ezer vendég érkezett szeptemberben, akik 416 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Míg augusztusban a vendégek több mint fele egyéb és magánszálláshelyen szállt meg, addig szeptemberben ez a trend egyértelműen megváltozott.

A vendégek 52%-a szállodákban, míg 30%-a egyéb és magánszálláshelyeken, további 9%-a kempingekben, 5%-a panziókban szállt meg. A térségben az elmúlt hónapban is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 91%-át magyarok adták.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka szám szerinti sorrendben Balatonfüred, Siófok, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak. A TOP 5 küldőország a vendégéjszakák száma alapján Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovákia volt.

A külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 4,3 nap, ami hosszabb volt, mint a belföldieké, ez 2,5 nap volt. A belföldi vendégek a leghosszabb időt a közösségi szálláshelyeken töltötték, átlagosan 5,5 napot, a hazai vendégek szállodai tartózkodási ideje 2,4 nap volt. Bár a legtöbb vendégéjszaka pénteken és szombaton realizálódott, az átlagos tartózkodási idő 2 napot meghaladó időtartama az utószezonban jó eredmény.

 

Budapest

Szeptemberben 51 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 189 ezer vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek 39%-a szállodákban valósult meg. További 39%-a budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 18%-a pedig közösségi szálláshelyen került eltöltésre.

A külföldieknek hagyományosan kitett Budapesten szeptemberben már kimutathatóan több volt a belföldi vendég, mint augusztusban. A fővárosban megszálló összes vendég 69%-a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 55%-a szintén belföldiektől származott.

Augusztusban ezek az arányok még fordítottak voltak, az összes fővárosban megszálló vendég 62%-a külföldi volt és a budapesti vendégéjszakák 64%-át is a külföldiek adták.

 

SZÉP-kártya

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát tavasszal még kedvezményesebbé tette a béren kívüli juttatási formák között. Nemcsak a kártya összes adóterhe csökkent mintegy a felére (15%-ra), de az eddigi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer (közszférában maximum 400 ezer) forint adható.

2020 első kilenc hónapjában a munkáltatói feltöltések összege 206 Mrd forint volt, amely 17%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A megemelt kereteket szívesen használták a hazai utazók, hiszen az év első kilenc hónapjában több mint 181 Mrd Ft-ot költöttek a felhasználók a SZÉP-kártyákról. Ez a szám közel 29%-os növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest.

A feltöltésekhez hasonlóan a költések tekintetében is dinamikus emelkedés volt tapasztalható. Júniusban közel 27%-kal, júliusban 44%-kal, augusztusban 46%-kal, szeptemberben pedig 33%-kal haladta meg a költések összege a 2019-es értékeket. Szeptemberben összesen 19,5 Mrd forintot költöttek a kártyabirtokosok, ebből 15 Mrd forintot a vendéglátás, 3 Mrd forintot a szálláshely, és 1,5 Mrd forintot a szabadidő alszámlákról.

 

2020. január–szeptember

Az idei év első kilenc hónapjának összesített adatai alapján 7,1 millió vendég 19,9 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 77%-a belföldi volt. A szállodák 3,4 millió vendéget és 8,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján szeptemberrel bezárólag a budapesti szálláshelyeken 1,1 millió vendég szállt meg, és 3,2 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első kilenc hónapjában a vidéki szálláshelyeken 6 millió vendég szállt meg, akik 16,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg a teljes időszakra vonatkozóan vidéken a belföldi vendégek voltak többségben, 86%-ban, addig Budapesten a külföldiek 73%-ban. A belföldi vendégek száma összehasonlítva az előző évivel az év első kilenc hónapjában a tavalyi érték 80%-át, a belföldi vendégéjszakák száma a tavalyi 84%-át érte el.