Műanyagmentes világ: egy lépéssel közelebb

Forrás: turizmus.com

 2019. október 02. 15:13

A klímaváltozással kapcsolatos riasztó hírek felgyorsították a környezettudatos megoldások, így a műanyagmentesség elterjedését a gazdaság minden területén. Ez alól szerencsére a turizmus sem kivétel.

A környezettudatosság világszerte égető téma, több fontos intézkedés is született annak érdekében, hogy kevésbé környezetszennyező megoldások alkalmazására ösztönözzék a cégeket és a lakosságot. Az Európai Parlament tavaszi döntése alapján például 2021. január 1-jétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag ételhordók, evőeszközök, poharak használata, úgyhogy a vendéglátóhelyeknek új megoldásokat kell keresniük. De a többi cégnek is el kell gondolkodnia, hogy saját üzletmenetébe hogyan ültesse át a megfelelő megoldásokat. Ugyanakkor felmerül az a kérdés is: ami nem műanyag, az biztos, hogy jobban is szolgálja a környezet védelmét?

Nem mindegy, milyen anyagból készül a csomagolás és az evőeszköz

Fotó: Pexels

Olaszország határozott lépést tett a témában, ott már nem is árulhatnak műanyag zacskókat. Kenyában pedig 40 ezer dollár vagy 4 év börtön (!) jár annak, aki műanyag zacskót akárcsak birtokol.

Biológiailag lebomló csomagolóanyagok

A vendéglátóhelyeken elsősorban a teraszos, szabadtéri helyeket és az ételkiszállítást érinti a téma. A Felelős Gasztrohős Alapítvány több fórumon is foglalkozott már a kérdéssel, és javaslatokat is tett a legideálisabb megoldásokra.

Álláspontjuk szerint a műanyag dobozok – különösen a polisztirol habból készülők – a legkörnyezetszennyezőbbek, mivel fosszilis energiahordozóból (kőolajból) állítják elő őket és újrahasznosításuk sem megoldott, vagy gazdaságilag nem kifizetődő. Ám léteznek ma már biológiailag lebomló, növényi alapanyagokból származó alternatív csomagolóanyagok (PLA, azaz polilaktid, politejsav), pálmalevél), amelyek komposztálhatóak.

Italcsomagolásnál az üveg lenne az ideális, hiszen akár 40 alkalommal is újratölthető, és a betétdíjjal a lakosság is könnyen rávehető lenne, hogy visszaváltsa. Ugyanakkor törékenysége és súlya miatt nem igazán praktikus.

Fontosnak tartják azt is, hogy egy plakáton vagy szóban mindenütt felhívják a vendég figyelmét arra, milyen választási lehetőségei vannak, és mit tegyen a használt edényekkel a megfelelő hulladékkezelés érdekében.

Tisztított víz a szállodában

Az Accor Hotelsnek külön szállodaipari fenntarthatósági programja van, a Planet 21. A kezdeményezés magyarországi vezetője, Czár Lajos, a Novotel Budapest Centrum igazgatója mesélt a részletekről.

Szabadulni kellene a műanyag szívószálaktól

Fotó: Pexels

A műanyagmentesítést az Accornál a műanyag palackokkal kezdték tavaly, amelyekből több tízezer fogyott évente egy-egy szállodában, tekintve hogy minden dolgozónak jár a védőital. Budapesten is átálltak a tisztított vízre, amelyet automata szűr, és akár szénsavasan is fogyasztható. Legtöbbször az alkalmazottak is ezt isszák, többször használatos kulacsból. Ezt a vizet kínálják a vendégnek is, sőt a konferenciacatering is ezt teszi ki. Érdekesség, hogy a tenderre jelentkezett cégek közül a kollégák választották ki a befutót, vakkóstolással, íz alapján.

A vizespalackok lecserélése után a többi eldobható műanyag következett. A szívószálat kiváltották PLA-alapú, azaz kukoricakeményítőből készült termékre, azt is csak kérésre adják. Ez egyébként magától lebomlik egy idő után, úgyhogy a beszerzést is eszerint kell tervezni. A fülpiszkálókat kartonra cserélték, száműzték a koktélkeverőket, és lebomló anyagból vannak az elviteles poharak is, illetve kitelepüléskor a tányérok és egyéb eszközök.

Most a mosodai zacskók és a kukazsákok vannak soron, aztán a reggelizőasztal minivajai következnek. Mint Czár Lajos mondja, nem mindig könnyű olyan alternatívát találni, amely strapabíró is, ugyanakkor valóban el is bomlik.

Gátat szab a környezetbarát eszközök elterjedésének az áruk is. Az Accornál ezek a változtatások helyenként 15-20 százalékkal (!) megnövelték a költségeket, a környezetbarát új és a megszokott régi termék között a legkisebb árkülönbség is 4-5 százalékos. Pedig épp az árral, vagy adókedvezményekkel és más engedményekkel lehetne ösztönözni a vállalkozásokat a műanyagmentes megoldások használatára.

Azt azonban fontos tudni, hogy a visszajelzések alapján a vendégek kifejezetten nagyra értékelik ezeket a törekvéseket, sőt a fiatalok szinte már el is várják a környezetbarát megoldásokat.

Fenntartható fesztiválozás

A környezettudatosság egyre fontosabb a nagy tömegeket megmozgató fesztiválokon is. A Sziget Fesztivál a fenntartható fesztiválozás megteremtése érdekében idén is folytatta zöld projektjeit. Ismét voltak újrafelhasználható, ún. repoharak, melyek 1,5 millió eldobható pohártól mentették meg tavaly a fesztivált. Igyekeznek visszaszorítani a műanyagorientált fesztiválfogyasztást: kampányuk (Don't suck – Ne szívd!) nyomán tavaly 600 ezerrel kevesebb szívószál fogyott. Idén már kizárólag papír szívószálak voltak elérhetők. Csak lebomló műanyagból készült tányérokat használnak, nylonzacskókat egyáltalán nem lehet forgalmazni.

A Hajógyári-szigeten komposztáló üzemet is elhelyeztek, az itt készülő komposztot felhasználják a terület rekultivációja során. Céljuk az 50 százalékos újrahasznosítási arány fenntartása és növelése.

Beszállítók javaslatai

Az elmúlt években rengeteg beszállító állt rá a lebomló anyagokból készült eszközök gyártására és forgalmazására.

Ilyen például a komposztálható, lebomló anyagokból készült PLA szatyor, pizzadoboz, pohár, zsír- és vízálló ételtartó doboz, fa és PLA evőeszköz. Egyes cégek a cukornádból, bambuszból, búzából vagy éppen pálmalevélből készült, 100%-ban lebomló termékeiket használat után el is szállítják, komposztálják és virágföldet készítenek belőlük.

Jelenleg a piacon háromféle olyan műanyag érhető el, amely különböző mértékben, de lebomlik a természetben. Ezek a technológiák a PLA (polilaktid), az oxidatív lebomlás (oxo-degradáció) és egy új technológia, amit mikrobiológiai lebomlásnak (mikrobiodegradációnak) hívnak.

Rengeteg másféle innováció is van, nemrég például ehető vízzel álltak elő. A Skipping Rocks Lab 2014-ben mutatta be először ehető vízgömbjeit. Az algába csomagolt ehető vizet az idei londoni maratonon tesztelhették a futók, a gyártók összesen 30 ezer algamembrános vízpárnával várták a résztvevőket a hulladékmentes vízfogyasztás promóciójának részeként.

Üdítőforgalmazók is ráálltak

2018 januárjában a The Coca‑Cola Company globálisan meghirdette a Hulladékmentes Világ nevű programját, eszerint a cég 2030-ig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjt vissza, és 50 százalékra növeli műanyagpalackjai újrahasznosított alapanyag-tartalmát.

A cég által használt PET-palackok 100 százalékban újrahasznosíthatók, és ma már 15 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség egy palack előállításához, mint 2010-ben volt. A vállalat 2018-ban félmilliárd forintot költött az innovatív környezetkímélő csomagolási technológiák bevezetésére. Ennek részeként 10 százalékkal csökkent a 1,5 literes ásványvizek, illetve 13 százalékkal a 0,5 literes üdítőitalos palackok súlya. Az intézkedések hatására 4 százalékkal csökkent a cég által felhasznált műanyag mennyisége. Az üveges és PET-palackos kiszerelés mellett a vállalat alumínium dobozos és Tetra Pak csomagolásban is kínálja termékeit.

Műanyag palackkal Dunát lehetne rekeszteni

Fotó: Pexels

A Coca-Cola HBC Magyarország a hazai HORECA szektor egyik jelentős beszállítója is. A vendéglátóiparban működő partnereinek a vállalat a 0,25 literes üveges kiszerelést ajánl annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb legyen a csomagolással járó hulladékkibocsátás.

Szabadulnak a műanyagoktól a légitársaságok

A közelmúltban két nagy légitársaság is bejelentette, hogy száműzi a műanyag eszközöket a fedélzetről. Az Air France 210 millió egyszer használatos műanyag eszköztől szabadul meg év végére, és helyettük alternatív megoldásokat alkalmaz. 100 millió műanyag poharat cserélnek papírpohárra, 85 millió műanyag evőeszközt váltanak fel bioalapanyagból készült eszközökre és csomagolásra, 25 millió műanyag keverőpálcika helyett fából készültet adnak. 2018 novembere óta „Bon Appetit" zacskóban szolgálják fel a második fogást a francia légitársaság hosszútávú járatain. Így a légitársaság 2019 végére 1300 tonnával (!) kevesebb műanyagot használ majd.

Az Air France eddig 20 százalékkal csökkentette CO2-kibocsátását utasonként, és 2018-ra elérte az eredetileg 2020-ra vonatkozó vállalását.

Év végéig minden járatról eltünteti a műanyag étkezőeszközöket az Emirates is. A légitársaságnál a folyamat 2017 óta tart, például PET palackokból készült ecoThread™ takarókat használnak a turistaosztályokon, ami takarónként 28 db flakon újrahasznosítását jelenti. Így éves szinten 88 millióval kevesebb kerül a szeméttelepekre.

A légiutas-kísérők és a fedélzeti személyzet kezdeményezésére a nagyméretű műanyagpalackokat külön gyűjtik a gépeken, majd Dubaiban hasznosítják újra őket. Ez az aprónak tűnő változtatás havonta 3 tonnával csökkenti az Emirates hulladéktermelését.

Műanyagmentes és / vagy karbonsemleges?


Amikor környezettudatos megoldásokon gondolkodunk, fontos a teljes képet látni, és szem előtt tartani a környezetre gyakorolt összhatást. Például, hogy mennyi az adott eszköz (akár a lebomló termékek) teljes gyártási folyamatában használt összes fosszilis energiahordozó, mekkora a szállítása során keletkezett környezeti terhelés, mennyire kártékonyak a feldolgozás és a bomlási folyamatok során kibocsájtott üvegházhatású gázok stb.

A Felelős Gasztrohős azt is kiemeli, hogy a lebomló műanyagok bár sok esetben megoldást nyújtanak, mégiscsak a meglevő fogyasztói szokásokat erősítik, és azt a látszatot keltik, hogy egy „hulladék lehet környezetbarát".

A leginkább környezettudatos megoldást mégis csak a kevesebb csomagolás, és az élelmiszerek minél nagyobb részének helybeli, közvetlen felhasználása jelentené.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com magazin szeptemberi számában jelent meg.