Munkahelyeket hozhat az új európai turizmus-stratégia

Forrás: turizmus.com

 2015. október 30. 18:10

A napokban nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament azt a jelentést, amely átfogó stratégiai irányokat mutat a turisztikai szektor jelenének és jövőjének.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője üdvözölte a dokumentum megszavazását, hangsúlyozva: a turisztikai szektor valós megoldásokat képes adni az egyre erősödő munkanélküliségre és kivándorlásra.

A magyar politikus rámutatott, hogy "Most, amikor Európában több mint tizenkétmillió tartósan munkanélküli ember keresi eredménytelenül a megélhetését és amikor majd minden hatodik fiatal nem talál magának munkát, akkor erős és új együttműködésekre van szükség. Ezért szorgalmazom a turisztikai ágazat kiemelt támogatását és ... bevonását a szociális problémák hatékony kezelésébe.... Több figyelmet és több forrást a turizmusnak; ez garantálhat több munkahelyet Európában és így Magyarországon is!" - fogalmazott Ujhelyi István.

Az Európai Parlament által 486 igen, valamint 120 nem szavazat ellenében elfogadott jelentés többek között a turisztikai ágazat versenyképességének megerősítését, az európai desztinációk versenyelőnyének megőrzését, ehhez kapcsolódóan a szektort terhelő adók csökkentését, az akadálymentesítés előmozdítását, a digitalizáció kihívásainak való megfelelést és a megosztáson alapuló szolgáltatások térnyerésének vizsgálata mellett a kulturális turizmus jelentőségének elismerését is tartalmazza. A dokumentum ezzel együtt felszólítja az Európai Bizottságot többek között arra is, hogy készítsen elemzést az Európai Turisztikai Ügynökség létrehozásának előnyeiről és hátrányairól.