Munkahelyeket teremt az áfacsökkentés

Forrás: turizmus.com

 2016. május 06. 17:32

Fellélegezhetnek a vállalkozások, az európai átlaghoz közelítő áfakulcsokkal javulni fog a versenyképességük, emellett jut pénz fejlesztésre és a minőségi szolgáltatások színvonalának javítására – mondta el a Magyar Időknek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Niklai Ákos ezt a jövő évre tervezett adótörvény-változások kapcsán mondta. Eszerint 2017 januárjától 18, majd egy évvel később 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalomra alkalmazandó áfakulcsa.

"Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése lehetőséget teremt arra, hogy a döntően kis- és közepes cégek, mikrovállalkozások által üzemeltetett területen maradjon forrás a szükséges fejújításokra, az egyes üzletekben régóta esedékes, eddig halogatott karbantartásokra. Ezenkívül a forgalmi adó csökkentése arra is lehetőséget teremt, hogy megállítsa a vendéglátásban és a szállodaiparban egyre nagyobb problémát jelentő munkaerő-elvándorlást" – jelezte az elnök.

Mint mondta, drámai a munkaerőhelyzet az ágazatban, az átlagos jövedelmek mintegy harminc százalékkal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Így azzal, hogy a vállalkozásoknak kevesebb közteherrel kell számolniuk, lehetőségük lesz béremelésekre, ezáltal megtarthatják, illetve hazacsábíthatják a külföldre elvándorolt szakembereket. "Az áfacsökkentés munkahelyteremtő, illetve -megtartó hatással is bír" – hangsúlyozta a szállodaszövetség vezetője.

Szerinte az áfacsökkentéssel az alapanyag-felhasználás is növekedhet a vendéglátóhelyeken, vagyis az intézkedés közvetve a mezőgazdaságban is érezteti majd forgalomnövelő hatását.

Niklai Ákos azt is megjegyezte: szorgalmazni fogják, hogy a jelenleg 18 százalékos adókulcs alá eső szálláshely-szolgáltatás áfája is tovább csökkenjen a vendéglátásban tervezett enyhítés mellett, ami a versenyképességet nemzetközi viszonylatban erősítheti tovább.