Művészet és bor Tállyán

 2014. június 16. 16:43

A Tokaji-borvidék festői településén, Tállyán az évek óta zárva tartó Maillot Kastély a helyi borászok és befektetők segítségével ismét kitárja kapuit a művészek előtt, hogy felelevenítse a kilencvenes évek Közép-Európai Művésztelepének hagyományait.

Az önkormányzati tulajdonban álló, a 18. század elején barokk stílusban épült kastélyt a Tállyáért Egyesület segítségével sikerült látogatható állapotba hozni és falai közt az egykoron itt megfordult művészek alkotásaiból rendeznek állandó tárlatot, amelyet hamarosan a nagyközönség is láthat. Ám a gyűjtemény bővítése és a művésztelep felélesztése céljából a Tállyáért Egyesület július 21- július 26. között alkotótábort is szervez, így az alkotni vágyó divattervezők, ékszerkészítők, szobrászok, építészek, belsőépítészek és fotósok ismét Tállyán gyűlhetnek össze, hogy a helyi hagyományok, történelem és bor inspirálta alkotásokat hozzanak létre. A kezdeményezést a helyi Borút Egyesület és az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel is támogatja.

A szervezők biztosítják a szállást és esténként más-más pincészet látja őket vendégül. A nyertes divattervező és ékszerkészítő terve Zoób Katti divatbemutatóján jelenhet meg, a szobrokat a borászok birtokaikon és a dűlőkben állítják ki, az építészeti-belsőépítészeti kategóriába jelentkezőknek a kastély felújítását kell elképzelniük, és ennek gyakorlati megvalósításában a legjobb pályázó részt is vehet.  A fényképeket pedig a kastélyban állítják majd ki, de bemutatják a környező galériákban is.

 

A Maillot Kastély hivatalos megnyitója július 12-én lesz, ezután újra látogathatóvá válik az épület, az állandó kiállítás és a Lavotta János emlékszoba.

A kastély megnyitásával elindul a településen egy egész nyáron tartó programsorozat is Tállya ART néven. A rendezvény célja Tállya művészeti hagyományainak a felélesztése, feldolgozása és új formába öntése. Ezen belül a következő eseményekre lehet számítani: Szent Iván-éji varázslat, művészeti alkotótáborok, művészeti pályázatok, Anna-bál, irodalmi fesztivál, kultúrpiknik, kézműves vásárok, koccintások, borbemutatók, koncertek, beszélgetések, színházi előadások, szabadtéri filmvetítések.

További információk: https://www.facebook.com/tallyaart , az alkotótáborról részletesen:   https://www.facebook.com/events/249272205273649/