Nagy cégek SZÉP tervei

Forrás: turizmus.com

 2019. november 10. 17:23

A legnagyobb hazai cégeknél mindenütt része a dolgozói juttatási csomagnak a Széchenyi Pihenőkártya – derül ki körkérdésünkből. A kollégák szeretik, használják.

MOL

A MOL Nyrt.-nek és magyarországi leányvállalatainak több mint 8000 alkalmazottja van, és a PwC egy korábbi felmérése szerint Magyarország egyik legvonzóbb munkahelyének számít. Valószínűleg nem véletlenül: a vállalat számos eszközzel motiválja dolgozóit: juttatásbeli és nem anyagi jellegű motivációs eszköz is akad jócskán.

A cafeteria részeként az alkalmazottak igényelhetnek SZÉP-kártyát is, amit kedvező adózása miatt kifejezetten kedvelnek. A legtöbben a vendéglátás alszámlát választják, de sokan finanszíroznak belőle családi nyaralást is. A cafeteriában 450 ezer forintos keretösszegig választható ez az elem, de efelett lehetőség van további, kedvezményes adózású SZÉP-kártya-juttatást kérni.

A munkavállalók részéről nagyon pozitívak a visszajelzések, szeretik, terveznek vele.

 

MÁV

A MÁV Zrt.-nek körülbelül 18 ezer alkalmazottja van, a teljes MÁV-csoportnak pedig mintegy 37 ezer. Szinte valamennyi munkavállaló rendelkezik Széchenyi Pihenőkártyával. Nagy többségük alanyi jogú juttatásként a vendéglátás alszámlára is kap feltöltést a munkáltatójától.

A legtöbben a vendéglátás alszámlára kérik a SZÉP-kártya-juttatást

Fotó: Pixabay

Bár a juttatás összege ebben idén nem változott, a korábbi esztendőkhöz képest jelentősen nőtt a pihenőkártyát választók száma, ezen belül a vendéglátás zseb bizonyult a legkeresettebbnek.

A MÁV-csoportnál elmondták: a kedvező adózáson túl a széleskörű felhasználhatóságot tartják a juttatási forma legnagyobb előnyének. Munkáltatói oldalról pedig fontos, hogy látják a célhoz kötött felhasználhatóságot is.

 

Richter Gedeon

Előszeretettel nyújt SZÉP-kártyát alkalmazottainak a Richter Gedeon is, ahol a folyamatosan bővülő állomány jelenleg is több mint 5650 fő.

Az alapbéren felül több juttatást is nyújtanak kollégáiknak: saját üdülők, sportintézmények működtetésével igyekeznek elősegíteni a rekreációt. Érdekesség, hogy a dolgozók óvodás korú gyermekeinek saját munkahelyi óvodákat működtetnek. A juttatási rendszer részét képezi a cafeteria is, ezen belül a SZÉP-kártya. A kollégák csaknem háromnegyede választja ezt a juttatási formát, a legnépszerűbb alszámla náluk is a vendéglátás, de sokan preferálják a szálláshely alszámlát is.

Előbbit főként a napi étkezésre használják fel, utóbbit pedig nyaralásra, hosszú hétvégékre.

A béren felüli versenyképes juttatások növelik a cég iránti lojalitást – vélik. A munkavállalók döntő többsége kihasználja ezt a juttatási formát, főként a készpénzkifizetéssel szembeni adóelőnye miatt.