Nagy érdeklődés kíséri az MSZÉSZ közgyűlését Tapolcán

Forrás: turizmus.com

 2015. november 18. 19:01

Online értékesítési és marketingtémák, a belföldi keresleti és a beutazási trendek, valamint a hazai szállodaipar teljesítménye is napirendre került az MSZÉSZ közgyűlésének első napján, ahol a szállodai vendéglátás kiszervezéséről, az adózásról, a házirendről és a mystery shoppingról is szó esett.

Előadások és kerekasztal-beszélgetések során fontos témákat vettek sorra a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 42. közgyűlésének első napján résztvevők a Hunguest Hotel Pelionban november 18-án, Tapolcán. A délelőtti szemináriumon Kovács István főtitkár üdvözölte az egybegyűlteket, külön köszöntve Gyenizse Dorottyát, az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetőjét.

 

Az aktuális online sales és marketingtémákat elemezve Csanádi András, az Accor Hotels e-commerce managere, az MSZÉSZ  frissen alakult Digitális szekciójának vezetője a megváltozott versenyjogi szabályok hatásáról és az átalakuló, egyre inkább kétpólusúvá váló globális piacról beszélt. A szakember nemcsak a metasearch csatornák (többek között a Tripadvisor) fontosságát, látogatottságának folyamatos emelkedését emelte ki, azt is hangsúlyozta, hogy a hazai szállodai értékesítésben az OTA-k valamelyest kisebb szerepet kapnak, mint nemzetközi viszonylatban, a 2013-ban mindössze 6 százalékos részesedéssel bíró saját foglalási csatornák is erősítésre szorulnak. (Az OTA-k súlyát országonként is vizsgálták, a foglalások alapján hazánkban 19,1 százalékos az arányuk, míg az európai átlag 22,5 százalék.) A hallgatóság a direkt csatornák erősítéséhez szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban is hasznos tanácsokat kapott. A reszponzív dizájnnal rendelkező szállodai honlap éppúgy alapkövetelmény, mint a weboldalon elhelyezett foglalómotor, vagy a szállodaspecifikus szolgáltatások értékesítését segítő applikáció, de az adatbázis építésével és hírlevél küldésével is jól lehet aktivizálni a vendégeket.

Szépkuthy Eszter a Confhotel képviseletében arról beszélt, hogy a foglalási folyamatban különböző eszközökkel úgy kell terelni a vendégeket, akár egy autópályán, ellenkező esetben a konverzió előtt nagy részüket könnyen elveszíthetjük.

Az MSZÉSZ felkérésére több szállodás szakember, illetve szállásfoglaló oldal képviselője is elemezte a belföldi keresleti trendeket és a jövő évi kilátásokat, így Barkó Károly (Hunguest Hotels), Dorcsinecz József (Szállás.hu), Csanádi András (Accor Hotels), Tornyossy András (Expedia).

A kimagasló növekedést mutató idei eredmények részletezése mellett Csanádi András emlékeztetett rá, hogy a RevPAR csak 2014-ben tudta meghaladni a válság előtti, 2007-es szintet úgy, hogy időközben 30 százalékkal nőtt az infláció. Idén az Accor-házakban jelentős áremelést tudtak érvényesíteni, amiben véleménye szerint szerepet játszottak a budapesti járatbővítések is.

A házigazda Hunguest képviseletében Barkó Károly a pozitív trendek közé sorolta az online foglalási kedv és az online fizetési hajlandóság növekedését, a szélesedő foglalási ablakot, az átlagár „diszkrét" növekedését, a kevésbé sokkoló holtszezont és a kuponláz enyhülését. Félő ugyanakkor, hogy a hazai OTA-oligopóliumok növelik a hazai szállodák kiszolgáltatottságát, a szállodai jövedelmezőség pedig ahhoz még mindig nem elégséges mértékű, hogy a szükséges felújításokat is fedezzék. Hozzátette: a szakma részéről évek óta szorgalmazott áfacsökkentés pozitívan hatna az iparág versenyképességére.

A Szállás.hu-nál 2013 óta folyamatosan emelkedik az átlagos foglalási érték, s figyelemre méltó, hogy ma már a foglalások 50 százaléka mobileszközökön érkezik. A foglalási portál eladása jelenleg versenyhivatali jóváhagyásra vár (az egyik vevő az OTP Bank), a tőkemegerősítéssel az a céljuk, hogy kelet-európai szinten tudjanak piaci szereplővé válni, s ennek részeként be akarnak szállni a lengyel belföldi utaztatásba.

Az Expedia country managere kitért a migránshelyzet hatására is: a korábbi dinamikus, kétszámjegyű növekedés után szeptemberben a foglalások 11 százalékkal csökkentek náluk az előző év hasonló időszakához képest, a lemondások aránya pedig elérte a 28 százalékot az átlagosan jellemző 18 százalék helyett. Október-november folyamán azonban mindkét mutató visszaállt a korábbi szintre. Elhangzott, hogy az eddig Budapest-centrikus Expedia a jövőben egyre nagyobb figyelmet szeretne fordítani a vidéki szállodák értékesítésére.

 

A téma a prezentációk után kerekasztal-beszélgetés formájában folytatódott további szállodás szakemberek bevonásával, akik egyöntetűen optimizmusuknak adtak hangot a jövő évet nézve, felhíva ugyanakkor a figyelmet a párizsi merényletsorozat egyelőre még kiszámíthatatlan hatására.

A szekcióüléseken a jövő évi adószabályok, a szállodai házirend gyakorlati, jogvitákat megelőző szerepe és a mystery shopping a minőség szolgálatában téma kerültek terítékre.