Nagy évfordulót ünnepelt a ROYAL É.T.E.K.

Forrás: turizmus.com

 2016. április 27. 21:38

Idén már 16. alkalommal öntözi meg egy csapat legendás magyar vendéglátóipari szakember a Hármashatár-hegyi Udvarház kertjében álló hársfát.

A fa gyökerei között egy üvegbe bújtatott emléklap van eltemetve, amin ez áll: „Ez az emlékirat legyen szakmai barátságunk és összetartozásunk szándékának jelképe és alapja”.

Ezekkel a sorokkal kezdődik a Grand Hotel Royal Éttermesek Társaságának Egyesületi Klubja, azaz a Royal É.T.E.K. alapítólevele. A klub, mely az egykori Grand Hotel Royal Nagyszálló épületében dolgozó szakemberek tiszteletére jött létre, egy olyan baráti társaság, melyet a szakmai szeretet, lojalitás jellemez, egymást segítve jóban és rosszban, nem feledve az együtt töltött éveket. 1896-ban, idén 120 éve a budapesti Erzsébet körúton nyitottak meg a Grand Hotel Royal Nagyszálló palotaszerű kapui azzal a céllal, hogy az épület helyet adjon a pesti kulturális élet nagyjainak és királyi szolgáltatást kínáljon a mind a helyi, mind a nemzetközi érdeklődők számára. Ez idő alatt tehetséges felszolgálók, szakácsok, cukrászok és szállodai szakemberek több generációja nevelkedett a hotel falai között, akik tudásukkal, elismertségükkel számtalan dicsőséget szereztek a szállodai, gasztronómiai kultúra körében.

16 éve a klub céljául tűzte ki, hogy megörökítik és tradíciójában továbbviszik a Grand Hotel Royal történetét, szakmai fórumok, versenyek szervezésével, zsűrizéssel, képzéssel és továbbképzéssel támogatják és segítik pályára a fiatal szakembereket, akiket köreikbe fogadnak. Természetesen nem csak az új tagokra szentelik figyelmüket, ügyelnek idősebb kollégáik jólétére is; karitatív tevékenységükkel támogatják a rászoruló, beteg szakembereket; valamint egyesítik a gasztronómia valamennyi elkötelezett munkatársát annak érdekében, hogy méltóan képviseljék a vendéglátóipar értékeit.

„Ebből az életfilozófiából és életformából jött létre Klubunk a célból, hogy mindenkor hagyománymegőrző tevékenységünkkel, egymást tisztelve örökséget tudjunk hagyni az utókor számára” – Emlékszik vissza Meskál Tibor, a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere, a Royal É.T.E.K. alapítója.

A klub tevékenysége természetesen nem állhat meg csak a hagyományőrzésnél, hiszen sok még a betöltendő üres lap a klub nevének monogramját viselő, bársonykötésű könyvben. Mindaz a tapasztalat és tudás kárba veszne, ha nem fogadnának minden évben új tagokat, – kiket az alapítók érdemesnek tartanak – akik majd hosszú évek múlva a még meg sem született, leendő szakemberek mentorai lesznek.

A fotón: Döry Gábor, Turák Imre, Varga Ernő, Jean Pierre Mifsud