Nagy Pezsgő Kóstoló, több mint 50 kiállítóval

Forrás: turizmus.com

 2015. június 21. 18:46

A Pezsgő szalon programsorozatának június 20-i, szombati eseménye volt a Nagy Pezsgő Kóstoló a budapesti Corinthia Hotelben, ahol pezsgőkészítők és gasztronómiai kiállítók mutatták be a sétáló jeggyel érkezőknek termékeit, délután pedig mesterkurzusokat rendeztek.

A tokaji pezsgőkét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezetője tartotta. Hat pincészet tételein keresztül prezentálta a hallgatóságnak a Hegyalja új törekvéseit. Alig egy évtizede figyeltek fel a borszeretők a száraz fehérborokra, 2010 óta pedig egyre több tradicionális készítésű tokaji pezsgő hívta fel magára a figyelmet. A 2009-es évjáratban jelentek meg az első, klasszikus eljárással készült, a magas minőségi igényeknek is megfelelő buborékos italok.

A mesterkurzus résztvevői döntően 2011-es tételeket kóstoltak, a Béres, a Demeter, a Dereszla, a Gróf Degenfeld, a Patrícius, a Sauska pincészetek pezsgőit, amelyek hárslevelű, furmint és muskotály alapborokból készülnek. Legígéretesebb tulajdonságuk az, a borvidékre jellemző ásványosság, amellyel már a nemzetközi piacokon is elismerést szereztek – például a Patrícius Borház aranyérmet hozott el pezsgőjével az Egyesült Államokból.

Mészáros Gabriella vezetésével a kóstolók azt állapították meg, hogy a hegyaljai pezsgőknek nem Champagne-nyal kell vetélkedniük, hanem saját jellegzetességeik alapján kell megtalálniuk a helyüket a piacon.