Nagyító alatt a szakképzés

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2013. november 21. 11:41

Minden eddiginél élénkebb érdeklődés kísérte a vendéglátóipari szakképzés korszerűsítését célul kitűző szakmai összefogás soros ülését 2013. november 20-án.

Az összefogást idén nyáron hozta létre a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Gasztronómiai Egyesület, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, hozzáértő magánszemélyek és a szakmai sajtó képviselői.

A résztvevők köre azóta kibővült, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában megtartott szerdai egyeztetésen szinte az összes jelentős, vendéglátásban érintett szakmai szervezet, a nemzetgazdasági tárca és a kamarák képviselői, valamint más szakmabeliek, például a NÉBIH képviselője vettek részt.

A munkacsoport fogalmazzon meg részletes javaslatot az idáig felmerült kérdésekben (pályaorientáció, pályaalkalmassági szűrés, szakoktatóhiány, sztázsolás) – kérte dr. Horváth Viktória, az NGM jelen lévő helyettes államtitkára a tagoktól. Az egyeztetés során újabb témák is megfogalmazódtak, ezek a mesterképzés és a szakközépiskolások összefüggő szakmai gyakorlatának kérdése, ezeket később vitathatja meg a munkacsoport.

A következő találkozás tervezett időpontja 2014. február.