Nagykorú lett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 30. 12:18

18 évvel ezelőtt, szeptemberben hirdették ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint védett természeti terület megalakulását.

Az akkor meghatározott irányelveket követve a mára már nagykorúvá vált nemzeti park még mindig elkötelezett és szenvedélyes munkával őrzi a Balaton-felvidék csodálatos természeti adottságait, óvja és gondozza különleges jelentőségű növényi, állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékeit. Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe mintegy 57.000 hektár.

Hat korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Életre hívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi nagy álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött egy a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton területére kiterjedő védett, egységes rendszer.

 

A természet védelme mellett kiemelt küldetésünk a szemléletformálás és a bemutatás. Ezzel a céllal épültek a látogatóközpontok és bemutatóhelyek, melyeknek száma az évek során 14-re emelkedett. Interaktív kiállításainkon, rendezvényeinken és túráinkon megismerhetik vendégeink, hogy miért fontos a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása, hogy hazaérve se érjen véget a természet védelme és a környezettudatos gondolkodás, ezzel is növelve az aktív természetvédők táborát.

Info: bfnp.hu, facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark.