Nagyobb biztonságban a fesztiválozók

Forrás: MTI

 2015. július 19. 15:12

Nagyobb biztonságban lehetnek a szabadtéri rendezvényekre kilátogatók az idén hatályba lépett új országos tűzvédelmi szabályzat (OTSZ) értelmében.

Az erről szóló közlemény - melyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) adott ki - szerint a katasztrófavédelem csaknem háromszáz szórakozóhelyen és szabadtéri rendezvényen tartott már ellenőrzést az idén, a szakemberek pedig folyamatosan egyeztetnek a fesztiválok szervezőivel a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében. Bár minden harmadik helyszínen tapasztaltak hiányosságokat az ellenőrzést végzők, ezek többségükben csak kisebb szabálytalanságok voltak.

Az előírt követelmények közül a legfontosabb, hogy egy esetlegesen bekövetkezett veszélyes helyzetnél az ott tartózkodók a lehető legrövidebb időn belül elhagyhassák annak közvetlen környezetét.

Az OTSZ szerint a rendezvény területén a veszélyforrások negyven méteres környezetét legfeljebb négy perc alatt ki kell tudni üríteni. Ehhez a szervezőknek a tervezés során figyelembe kell venniük például a várható egyidejű létszámot és a haladási sebességet befolyásoló körülményeket is.

Összességében elmondható, hogy a szervezők és az üzemeltetők is fontosnak tartják a rendezvények, szórakozóhelyek biztonságát - közölte az OKF.