Nagyon megugrott a szálláshelyek árbevétele júniusban

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 09. 12:05

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 22 százalékkal emelkedett júniusban az előző év hasonló időszakához képest. A külföldi vendégéjszakák száma 16, a belföldi 8,8 százalékkal nőtt – jelentette a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes – folyó áron számolt – bruttó árbevétel 22 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 24 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 17 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 22 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága 6,2 százalékponttal, 64 százalékra nőtt.

A külföldi vendégek száma 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 16 százalékkal (1,4 millióra) emelkedett júniusban. A vendégéjszakákban mért forgalom több mint fele Budapesten, 16 százaléka a Balatonnál jelentkezett. A turisztikai régiók mindegyikében nőtt a külföldivendég-forgalom.

Fotó: MTI

A belföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,8 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,5 milliót. A turisztikai régiók többségében jelentősen, a Balatonnál 3,9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 30 százalékát a Balatonnál, 13-13 százalékát Budapest-Közép-Duna-vidéken és Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

Júniusban Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 27 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Júniusi összefoglaló adatok (A nagyításhoz kattintson a képre!)

Fotó: KSH


Félévi mérleg

Az első fél évben a szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 12,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 13 százalékkal (6,4 millió), a belföldi vendégek 8,3 százalékkal több (5,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 4,7 százalékponttal, 55,1 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 197 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.