Napi teszteléssel indítja újra turizmusát egy német kisváros

Forrás: turizmus.com

 2021. április 08. 13:03

A kelet-németországi Augustusburg kisvárosa egy pilot projektben újból megnyílt a turisták előtt, azzal a feltétellel, hogy az utazók ott-tartózkodásuk alatt naponta koronavírustesztet végeznek.

Annak, aki Augustusburgba szeretne látogatni, előbb online regisztrálnia kell, amiről kap egy QR-kódot. Odaérve pedig – még a városba lépés előtt – antigén tesztet kell elvégeznie minden turistának – írja az Euronews. Ha a teszt negatív, akkor QR-kódjukkal beléphetnek az éttermekbe, szállodákba, üzletekbe és múzeumokba is. Ez azonban csak egy napra szól, másnap a turistáknak ismét teszteltetniük kell magukat.
Dirk Neubauer polgármester szerint a pilot projekt napi 360 látogatóra korlátozódik, az Augustusburgiakra pedig nem vonatkoznak a korlátozások.

"Ez volt az utolsó lehetőség, hogy elindítsuk a projektet"– mondta Martin Dulig, a szász gazdasági miniszter Augustusburgban tett látogatása alkalmával. "A számok továbbra is emelkednek, ami azt jelenti, hogy már így is bátor döntésnek számít a program engedélyezése."

Az antigén teszt nem helyettesíti a távolságtartást és a maszk viselését, a szigorú higiéniai szabályok továbbra is érvényesek. Két háztartásból legfeljebb öt ember ülhet egy asztalhoz, és a személyzetet is naponta tesztelik.

 

A turisták egy része örül, hogy végre lehetőségük nyílik – természetesen előzetes tesztelés után – étterembe járni, vásárolni. A kritikusabb látogatók viszont kifogásolják, hogy csak egy QR-kód segítségével lehet ezeket az egyébként teljesen alapvető dolgokat megtenni, másnap pedig ismét tesztelni kell.

Az üzletek és éttermek érthetően örömmel fogadják el a szabályokat, különösen, hogy tudják, a projektnek nagyon gyorsan vége lehet, ha az esetszámok növekedésnek indulnak.

Ha ugyanis a koronavírussal kezelt betegek száma Szászország klinikáin meghaladja az 1300-at, Augustusburg újra zár alá kerül.

(Borítókép: Augustusburg / 123rf.com)