Napirenden a siklósi hotel megépítése

Forrás: bama.hu

 2013. szeptember 11. 15:27

Egy kétszáz szobás, négycsillagos szállót szeretnének építeni az egykori siklósi határőrlaktanyából, külföldi befektetőkkel. Újabb tárgyalások nyomán a tervek most ismét lendületet kaptak.

– A külső szemlélő számára valóban úgy tűnhet, hogy évek óta nincs előrelépés a volt siklósi határőr laktanya telkének az ügyében, valójában ez nincs így, a háttérben számos egyeztetés zajlik, hogy nagy- ívű fejlesztés kezdődhessen, banki hitel igénybevétele nélkül – mondta megkeresésünkre Lukács Miklós építész- és építőmérnök, a telek tulajdonosa, a Lutaco Kft. ügyvezetője.

 

A hétmilliárdos tervek 2010 óta nem változtak, közölte. Továbbra is hisznek a fejlesztésben, tudván, hogy különleges adottságú területet vásároltak, a Pécs, Harkány, Siklós és Villány alkotta négyszögben. A 120 millió forint plusz áfás vételárat a megállapodás szerint kifizették, a veszélyes hulladékkal fertőzött talajt megújították, a törmeléket elhordták, s az akkor borzalmas állapotban lévő, életveszélyes épület bontását is elvégezték egészen a szerkezetig. A tervek egy kétszáz szobás, négycsillagos sporthotelről szólnak üzletközponttal, később különálló apartmanházakkal.

Lukács hangsúlyozta, a pénzügyi és hitelválság miatt a banki hitel lehetőségével nem számolnak, és sajnos a hazai elosztású uniós forrásokra sincs esélyük, ez kiderült a közelmúlt történéseiből. Ugyanakkor külső piaci befektetők, zömmel külföldiek érdeklődnek a fejlesztés iránt. Ezzel párhuzamosan olyan észak- és nyugat-európai utazási irodákkal és egészségbiztosítókkal is tárgyalnak, amelyek a lehetséges jövőbeni sport- és gyógykezelésekre érkezhetnének Siklósra.

A hazai gazdasági élet bizonytalanságai, az IMF-ügy, az ország többszöri gazdasági-pénzügyi leminősítése miatt már három alkalommal visszaléptek olyanok az üzlettől, akik beszálltak volna a projekt finanszírozásába. Most azonban a tárgyalások megint jól haladnak, ezért mondja Lukács Miklós, hogy reményei szerint tavasszal elkezdődhet az építkezés. (www.bama.hu)