NAV-állásfoglalás a borravalóról és a csoportos étkezés áfájáról

Forrás: turizmus.com

 2017. június 14. 16:51

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete két, vendéglátást érintő adóügyi kérdésben, illetve gyakorlati problémával kapcsolatban kért hivatalos állásfoglalást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, amely megküldte válaszait.
Az egyik kérdés a borravaló kezelésére, a másik a vendéglátóüzleten belüli, előre megrendelt csoportos étkezéseket érintő áfaszabályozás egyértelműsítésére vonatkozott. Az MVI által a NAV elnökének (egyben adóügyi államtitkárnak), Tállai Andrásnak küldött megkeresést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is támogatta.

 

Borravaló a kasszában

A NAV álláspontja szerint, amennyiben a borravaló összege a házipénztárban (online pénztárgép kasszájában, illetve a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 49/A. § (1) bekezdése szerinti pénztároló eszközben) megjelenik, és nincs elkülönítve az egyéb címen szereplő összegektől, akkor a vállalkozáshoz kapcsolódó olyan bevételnek kell tekinteni, amely kapcsán bizonylatkiállítási kötelezettség áll fenn. Ebben az esetben a hivatkozott NGM-rendelet 67. § 2. pontjában az adóügyi bizonylatok között felsorolt pénzmozgás bizonylat alkalmas és megfelelő a borravaló bizonylatolására. Ezzel a megoldással biztosítható, hogy a kasszában lévő összeg és a pénztárgépbe adott adóügyi napon rögzített összeg teljes mértékben egyezőséget mutasson.

 

Előre megrendelt csoportos étkezések

A vendéglátóüzleten belüli rendezvények kapcsán a NAV egyértelműsítette, hogy a házon belüli, előre megrendelt csoportos étkezésekre alkalmazható a kedvezményes adómérték. Az étkezőhelyi vendéglátás alá (SZJ 55.30.1) tartozó szolgáltatást nyújtó étterem esetében az étkeztetési szolgáltatás kedvezményes adómértékét nem befolyásolja tehát az a körülmény, hogy azt csoportként vagy előre megrendelve veszik igénybe az adott vendéglátóhelyen belül.

Ugyanakkor a külső helyszínen nyújtott étkeztetési szolgáltatások más SZJ-besorolás alá [SZJ 55.52.11 (Ételkészítés lakosságnak)] vagy [SZJ 55.52.13 (Ételkészítés más szervezeteknek)] tartoznak, így azokra nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.