Nébih-vizsgálat Tokaj-Hegyalján

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 17:04

Tokaj-Hegyalja 25 borászati egységének hatósági vizsgálata szerint a helyi borászatok, borkimérések, vendéglátó és kereskedelmi egységek betartják az előírásokat.

Csupán két súlyosabb szabálysértést talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 12 településre kiterjedő, július végén indult akció keretében. A szakemberek az adminisztratív hiányosságok miatt felfüggesztették az érintett egységek működését, készleteiket pedig a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.

A Nébih borászati munkatársai az átfogó vizsgálat során elsősorban azt kontrollálták, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek. Az ellenőrzés kiterjedt a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira. Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is, hiszen csak ezek révén garantálható, hogy a palackok beltartalma valóban a csomagoláson feltüntetettel azonos, és a termék nyomon követhetősége a szőlőtőkétől a pohárig hiánytalan legyen.

Tokaj-Hegyalján magas az adminisztrációs fegyelem

Fotó: Wikipédia

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak. Ilyenkor a hatóság 8 napon belül intézkedési tervet kért az érintett vállalkozástól, amelyben az részletesen, a határidő megjelölésével kötelezettséget vállalt a feltárt hibák kijavítására.