Négy csillag és wellness – ezt választotta a legtöbb magyar utazó télen

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 12:21

A Szallas.hu foglalási darabszámait összesítve a főváros vonzotta a legtöbb utazót a téli időszakban. Budapestet Eger és Pécs követte a dobogón, vendégéjszakákból viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes. A téli kikapcsolódások során a többség hotelt választott.

A Szallas.hu összesítette a 2023 decemberétől 2024 februárig tartó időszak eredményeit. Az ebbe a dátumtartományba eső távozási napokkal megtett foglalások darabszáma alapján Budapest, Eger és Pécs vezették a belföldi toplistát. „A vendégéjszakák számát összesítve is hasonló a dobogósok rangsora, viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes" – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a foglalási oldal sajtószóvivője, aki azt is hozzátette, hogy szinte azonosak a top településlisták, ha csak a januári és februári eredményeket vizsgáljuk a tavaly december nélkül.

A turisztikai régiók közül télen Észak-Magyarország, Budapest és vonzáskörzete, valamint Nyugat-Dunántúl voltak a legnépszerűbbek a magyarok körében. Ugyanakkor a legtöbb vendégéjszakát Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl után a Balatonon töltötték a magyar vendégek a téli összesítés szerint.A szezon foglalásainak 41 százaléka hotelbe, negyede apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 15 százaléka panzióba és 3 százaléka egyéb szállástípusba szólt. A szállodát választó vendégek 58 százaléka 4 csillagos, 37 százaléka 3 csillagos szállást foglalt.

A január és február leginkább a wellness-szállásoknak jelent kimagasló forgalmat, pláne ahol még termálvíz is van. Így például a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a hajdúszoboszlói Gyógyfürdő is keresettek voltak.

A wellness-szállások voltak a legnépszerűbbek télen

Fotó: 123rf.com

 

Az összesített bruttó szobaárbevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt a téli időszakban, ami közel 9 százalék növekedés az előző évhez képest. Az átlagos foglalási hossz 4,72 éjszaka volt. A december bizonyult a legkiemelkedőbbnek, a téli vendégéjszakaszám 52 százaléka ebben a hónapban valósult meg.

A legnépszerűbb belföldi úti célok télen a magyarok körében a Szallas.hu foglalási darabszámai alapján:

  1. Budapest
  2. Eger
  3. Pécs
  4. Szeged
  5. Debrecen
  6. Gyula
  7. Hévíz
  8. Hajdúszoboszló
  9. Siófok
  10. Zalakaros