Négy műemlék újul meg az MNV pályázatán

 2014. augusztus 04. 15:39

Kihirdették a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. műemléki felújításokra meghirdetett keret-közbeszerzési pályázatának első nyerteseit. A Prónay-kastély, a Somssich-kastély, a Batthyány- kastély, valamint a Füzéri vár már biztos rekonstruálásra számíthat.

Az MNV Zrt. keret-közbeszerzése során a pályázók 2014 tavaszán tehettek először konkrét árajánlatot hat meghirdetett építés-kivitelezési, műemlék helyreállítási munkára. Jelenleg négy közbeszerzési eljárás zárult sikerrel, de az eddig még sikertelen pályázatok is visszakerülhetnek a pályázható munkák körébe.

Az acsai Prónay-kastély rekonstrukciója már tavaly megkezdődött, elkészült a főépület fedélszékének, fedésének és a fedéshez kapcsolódó díszmű-bádogos szerkezeteinek (köztük az óratoronynak) teljes rekonstrukciója. A jelenlegi pályázat eredményeként az idén megerősítik az alapozást, mindkét födémet és az erkélylemezt is. Elkészülnek a felszíni csapadékvizek elvezetésére szolgáló műtárgyak és az ezzel járó terepalakítás is.

A somogysárdi Somssich-kastély is hosszú évek óta üresen áll. Az egyelőre használaton kívüli épület megvédése sürgető feladattá vált, ugyanis a főépületen beázások jelentkeztek, míg a volt tiszttartó ház kritikus állapotba került. A most indított beruházás kapcsán megújul a kastélyépület fedélszéke és fedése, valamint a tetőhöz új – a jelenlegi állapotnál logikusabb vonalvezetésű – vízelvezető rendszer épül ki.

A bozsoki Batthyány kastélyrom szintén hosszú ideje nem esett át jelentősebb állagmegóváson, ezért aktuálissá vált felszíni vízelvezetésének átgondolása és biztonságos megoldása. Párhuzamosan az építési tevékenységgel folyik a rom telkének kiszabályozása is a logikusabb vonalvezetés érdekében

A Füzéri vár rekonstrukciója már korábban elkezdődött és most újabb mérföldkőhöz érkezett. A napokban indul a Felső-vár palotaszárnyainak uniós forrásból történő kiegészítése. Az MNV Zrt. a rekonstrukcióhoz a vár kútjának és ciszternájának helyreállításával járul hozzá, melyek a jövőben egyben a vár tűzivíz tárolójául is szolgálnak. A kút teljesen rekonstruálható, hiszen feltárását, kiásását követőn előkerült belőle a kő kútkáva, a teljes csörlőszerkezet és állvány, sőt még a vödör hevederei is. A munka megvalósulásával a vár egy újabb látványossággal gazdagodik.