Négy napig készül a Nobel-vacsora menüsora

Forrás: turizmus.com

 2015. november 25. 13:56

Idén is a december 5-i sajtótájékoztatón jelentik be Stockholmban, hogy ki lesz a svéd kulinária csúcsát jelképező gasztronómiai esemény fő séfje. A menü a tálalásig titkos marad.

Mindig december 10-én, Alfred Nobel halálának napján tartják a világ legtekintélyesebb tudományos és irodalmi díjának átadási ünnepségét és díszvacsoráját. Az átadás első évétől, 1901-től kezdve fennmaradtak az ételsorok, amelyek egyúttal gasztronómiatörténeti emléknek is tekinthetők. A menüknek mindig nagy a szakmai és közönségvisszhangja, és vitatémának számítanak.

Ahogyan Isabelle Leckne, a Nobel-díj bizottság PR és sajtószekciójának egyik munkatársa elmondta, ezúttal is egy nagy létszámú szakácsteam dolgozik a menün. A tervezés már egy éve elkezdődött, a próbaevés is lezajlott, de a próbaevőket szigorú titoktartás kötelezi.

Tavaly Klas Lindberg és Daniel Roos voltak a konyhai irányítók. Lindberg nyerte 2012-ben az Év Séfje díjat Svédországban és tagja volt a szakácsolimpia aranyérmes nemzeti csapatának. Manapság Lindberg az egyik vezető svéd konyhaművészeti magazin színeiben főleg nagyszabású bankettek irányítását vállalja. Daniel Roos elsősorban a desszertek és sütemények nagymestere, szintén olimpiai aranyérmes séf, saját étterme van a svéd fővárosban.

Az idén is valószínűleg nagy létszámú csapat készíti a menüt, négy napon keresztül, akárcsak tavaly, amikor 43-an sürögtek-forogtak a hatalmas konyhában. Az ételsort tavaly 260-an szolgálták fel.

A királyi család részvételével zajló Nobel-vacsora menüinek összeállításához egész csapat tudós és gasztronómus ad minden évben tanácsot, köztük a sikeres svéd séf, Gunnar Eriksson.

Fotók: © Nobelstiftelsen Photographer: Helena Paulin-Strömberg