Négycsillagos szálloda alapkövét tették le Debrecenben

Forrás: MTI

 2021. szeptember 23. 15:21

Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában: a Kisfaludy Program több mint 3,65 milliárd forintos támogatásával megvalósuló épület alapkövét csütörtökön tették le a Református Kollégium szomszédságában.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelentős állami támogatással, közpénzből épülő szállodát nyereségesen kell majd működtetni, és úgy vélte, ehhez minden feltétel - biztonságos környezet, barátságos vendéglátók, a térség látnivalói - adott.

debrecenszalloda

A Kisfaludy Program több mint 3,65 milliárd forintos támogatásával megvalósuló épület alapkövét csütörtökön tették le

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László polgármester jelezte: jelenleg ezer szállodai szoba hiányzik Debrecenben; a Kisfaludy Program keretében megépülő két, négycsillagos belvárosi szálloda pedig több mint 250 új szobát jelent.

Hozzátette, hogy dinamikus növekedést tapasztalnak az idegenforgalomban, 2020 nyarához képest az idén 11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Debrecenben.
Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója fontos célnak nevezte, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen. A szakember szerint 2022-re el kell érni a 2019-es turisztikai eredményeket.

Ennek érdekében a járványidőszak legnehezebb pillanataiban is sok ezer fejlesztés zajlott országszerte, jelenleg is szállodák, panziók, szálláshelyek százai újulnak meg - ismertette.

A szakember szerint talpra állt a belföldi turizmus: júniusban 66, júliusban 22, augusztusban 16 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakot, de szeptemberben is 25 százalékkal nőtt a foglalás az egy évvel korábbihoz képest.

László György, a beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. ügyvezetője azzal indokolta a fejlesztést, hogy Debrecen a legdinamikusabban fejlődő magyar város, és ők a szálloda megvalósításával szeretnének hozzájárulni a turisztikai fejlődéshez.

Sal László, a kivitelezésért és tervezésért felelős A-Híd Zrt. vezérigazgatója szerint a debreceni helyszínen a múlt és a jövő találkozik: "a történelmi Református Kollégium szomszédságában, a Nagytemplom árnyékában egy 21. századi, modern, energiatakarékos szállodát" fognak felépíteni.