Négycsillagos üzleti szálloda épül Debrecenben

Forrás: MTI

 2021. június 17. 14:58

Négycsillagos, 155 szobás üzleti szálloda épül Debrecen belvárosában, a 8,2 milliárd forint értékű beruházás alapkövét csütörtökön tették le a cívisvárosban.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: ahhoz, hogy Debrecen a kormány szándéka szerint is regionális központ lehessen, az eddigieknél lényegesen nagyobb szálláskapacitásnak kell rendelkezésre állnia a városba látogatók számára.

A beruházó kormányzati támogatással, de a saját tőkéjét egyaránt kockáztatva egy szállodaépítést kezdett el, amely egy jól megtérülő üzleti vállalkozás lehet, piacgazdasági szempontból pedig Debrecen városát is szolgálhatja.

Szűcs Gyula, az építtető Bajcsy-Invest Kft.-t tulajdonló Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a hotel felépítésével Debrecenben megjelenik az első nemzetközi szállodaipari brand, a Mercure, amely Európában az egységek számát tekintve a legnagyobb felső-középkategóriás hotelláncnak számít.

A szálloda építésével egy nagyon régi ingatlan „foghíj” beépítésére kerül sor

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, a debreceni szállodafejlesztést több mint 3,4 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány a Kisfaludy-programon keresztül.

A pályázati program segítségével Debrecenben 103, a térségben 1300 magánszálláshely újult meg több mint négymilliárd forintos támogatással - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, az így felújított 4100 szoba mellett a térség 33 panziójában további 350 szoba létesült, vagy újult meg további több mint egy milliárd forintból.

A szálloda építésével egy nagyon régi ingatlan „foghíj” beépítésére készülünk, így ez a fejlesztés városrehabilitációs szempontból is fontos beruházás – mondta az alapkőletételen Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Hozzátette, a debrecenieknek ez egyben az úgynevezett Bika-tömb fejlesztését és rendbehozását jelenti. Kósa szerint ez csak az első lépés lehet a belváros rehabilitációjában, amit például a Mathias Corvinus-beruházás, a parkolók kialakítása vagy a zsidó negyed megújítása követhet.

Szűcs Gyula, Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Horváth Péter és Papp László a szálloda alapkőletételi ünnepségén

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 3300 négyzetméter alapterületű szálloda négy lakószintjén 155 szobát alakítanak ki 310 férőhellyel, emellett a létesítményben helyet kap egy közel 120 férőhelyes étterem, bár és lounge, illetve egy nyitott éttermi terasz. Emellett megépül egy 120 férőhelyes, szekcionálható konferenciaterem és egy mélygarázs is.

A Mercure egy közepes kategóriájú, 1973-ban Franciaországban létrehozott szállodamárka, amelyet az Accor 1975-ben vásárolt meg. A Mercure 63 országban 810 szállodát kezel.

A debreceni üzleti célú szálloda a tervek szerint a jövő nyárra készül el.