Negyedével csökkent a dalszerzők jogdíja a járványhelyzet miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. május 18. 16:08

2,2 milliárd forinttal kevesebbet kap a közel 8000 magyar dalszerző a tavalyi lejátszások után, mint egy évvel ezelőtt. A dalszerzők és előadók – az egész zeneiparral együtt – a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a kormánytól.

Az Artisjus május 18-án fizeti ki 7682 magyar dalszerzőnek a tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat. Most és a júniusban esedékes kifizetéskor 2,2 milliárd forinttal kevesebb jogdíjat kapnak a zenei alkotók, mint egy évvel korábban – ez átlagosan 25 százalékos visszaesést jelent egy szerzőnél - tájékoztatott a szerzői jogvédő iroda.

A zenés-táncos rendezvények tilalmát nemcsak a vendéglátó-, hanem a zeneipar is megszenvedi

Fotó: 123rf.com

„Tavaly, az első lezárások után 2-3 hónappal még teljes értékű szerzői jogdíjak érkeztek a dalszerzőkhöz. Ezek sok zenész és családja számára jelentettek kiemelten fontos bevételt a fellépti díjak kiesése miatt.

Most azért különösen súlyos a helyzet, mert a könnyűzenét érintő lezárások máig életben vannak, de már a szerzői jogdíjak is jóval alacsonyabbak, mint egy éve.

A dalszerzők és előadók – az egész zeneiparral együtt – a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a kormánytól, mert egyre többen vannak, akiknek az utolsó tartalékai is kifogyóban vannak" – mondta el a jogdíjak visszaesése kapcsán dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.