Négynapos munkahéttel oldaná meg a munkaerőhiányt egy szállodavállalat

Forrás: turizmus.com

 2022. március 14. 12:03

A 25hours Hotels csoport svájci, német és osztrák szállodáiban áprilistól bevezeti a négynapos munkahetet.

A 25hours Hotels a honlapja szerint 14 nagyvárosi, 100-250 szobás szállodát üzemeltet, ebből 11-et német nyelvterületen. A négynapos munkahetet ez utóbbiakban, valamint a menedzsment hamburgi irodájában vezetik be áprilistól – nem kötelező jelleggel, a kollégák választhatják a hagyományos, ötnapos munkahetet is, ha az nekik jobban megfelel.

A részletekről annyit lehet tudni, hogy a négynapos munkahéten napi 8 helyett 9 órát kell ledolgozni, hetente tehát 36 órát, a ledolgozatlan 4 órákat pedig egy évenként lenullázódó túlóraszámlán „gyűjtik”, de ideális esetben nem használják fel. A dolgozók heti három szabadnapot garantáltan megkapnak, a fizetés pedig ugyanannyi, mint az ötnapos munkahét esetében.

A modellt tavaly novembertől februárig tesztelték a vállalat két hamburgi szállodájában. Kathrin Gollubits, a cég humán menedzsmentért felelős alelnöke a svájci htr.ch szaklapnak elmondta: elégedettek a pilot projekt eredményeivel. A kollégák közel 80 százalékát sikerült megnyerniük, hogy részt vegyenek a tesztben, őket a korábbiaknál kiegyensúlyozottabbnak és produktívabbnak látja a vezetés. Ami még érdekesebb, hogy a teszt első heteiben kétszázszor annyian jelentkeztek a két szálloda üres állásaira, mint a megelőző hónapokban.

Sok munkavállaló szívesen dolgozik napi kilenc órát nyolc helyett, ha cserébe három szabadnapja van egy héten

Fotó: 123rf.com

Kathrin Gollubits a capital.de-nek még a projekt bevezetése előtt, tavaly ősszel beszélt arról, miért döntöttek úgy, hogy kipróbálják a modellt. Mint elmondta, az ágazatban kritikus a munkaerőhiány, különösen az operatív területeken, nagyon nehéz szakácsot, éttermi dolgozókat, takarítókat találni. A modell bevezetése előtti hónapokban pedig már több másik munkatársuk, például recepciósok, értékesítési munkatársak is elhagyták a vállalatot, hogy más ágazatokban keressenek maguknak munkát. A meghirdetett állásokra pedig alig jelentkezett valaki. A HR-vezető úgy látja, a problémát hosszú távon nem oldja meg, ha 100 vagy 200 euróval többet ajánlanak a jelentkezőknek. A négynapos munkahét bevezetése tehát elsősorban a meglévő munkaerő megtartását és új munkatársak szerzését célzó ötletként merült fel.

A vállalat külföldi, pl. izlandi és brit példákat is tanulmányozott, amelyek szerint a négynapos munkahét bevezetése előnyös hatással van a termelékenységre, a forgalomra, a munkavállalói elégedettségre és a céghűségre.