Néhány kivétellel megnyíltak a Pilis turistaútjai

Forrás: turizmus.com

 2014. december 23. 15:06

Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több mint 400 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás.

A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

A jégkárral érintett erdőkben a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei a turistautak jelentős részének felszabadítását az ünnepekre elvégezték, így a december eleji súlyos katasztrófa után ismét látogathatóak a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, valamint a Gödöllői-dombság turistaútjainak nagy része.

Az erdőjárás azonban továbbra is fokozott figyelmet igényel, mert a jégkárral sújtott területeken számíthatunk fennakadt ágak hullására, ami különösen szeles időben lehet veszélyes. A károsítással érintett erdők belsőbb területein még nem történt meg a kármentesítés, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. minden erdőlátogatót arra kér, hogy a kijelölt turistautakról semmiképp se térjen le, s hogy a szokásosnál körültekintőbben közlekedjen a turistautakon. A megnyitott utak mellett munkagépek feltűnésére, további munkavégzésre lehet számítani, a kármentesítés munkálatai az ünnepek alatt is javában zajlanak. Különösen fontos kirándulás előtt tájékozódni az időjárásról, hiszen szeles időben a szokottnál több ág törhet le a károsított területeken, akár a turistautakra is.

Többek között látogatható a Budakeszi Vadaspark, a Gödöllői Arborétum, a Som-hegyi, a Kőhegyi, a Fekete-hegyi és a Vaskapu Menedékház, a Mogyoró-hegy térsége, a Boldog Özséb-kilátó, a Csergezán Pál-kilátó és az összes budapesti kilátó.

A www.parkerdo.hu/latogathato oldalon az aktuális korlátozások térképen is megtekinthetőek, amit az ünnepek alatt is frissítenek.