Nehéz helyzetben a korszerűtlen vidéki háromcsillagos szállodák

Forrás: turizmus.com

 2022. október 13. 17:01

Az egyre élesedő energiaválság miatt elsőként a kisebb, korszerűtlenebb, jellemzően vidéki háromcsillagos szálláshelyek kerülhetnek nehéz helyzetbe. A luxuskategória viszont továbbra sincs veszélyben – nyilatkozta Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója az Indexnek.

A kibontakozó energiaválság közepette egyértelműen azok a szállodák, panziók, éttermek vannak jelenleg a legnagyobb veszélyben, amelyek az utóbbi évtizedekben kevésbé vagy egyáltalán nem áldoztak energetikai fejlesztésekre. Mindemellett olyan vendégkörrel rendelkeznek, ahol a recesszió miatt komoly keresletcsökkenés várható. Ez pedig azt jelenti, hogy elsőként a kisebb, korszerűtlenebb, jellemzően vidéki háromcsillagos szálláshelyek kerülhetnek nehéz helyzetbe – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának tagja az Indexnek.

Somlyai Zoltán szerint elképzelhető, hogy akik a jelenlegi válságban valahogy talpon maradnak, akár még forgalombővüléssel is számolhatnak

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

A turisztikai szakember arról is beszélt, hogy azok a hotelek különösen hátrányos helyzetben lehetnek, amelyeknek mostanában jár le a jellemzően egy-két évre megkötött energiaszerződése, ezért már a jóval magasabb rezsiárakkal kell kalkulálniuk. Ez fokozottan érinti mindenekelőtt a magas energiafogyasztású wellnessrészleggel rendelkező szállodákat is.Somlyai Zoltán szerint főként azok a szállodák fogják átvészelni a mostani válságot, ahol a tőkeerős tulajdonosi háttér hosszú távú vízióval és stratégiával rendelkezik az üzemeltetéssel kapcsolatban. Egyes, prémiumszolgáltatást nyújtó hotelek szintén túl fognak élni, amennyiben a vendégkörük rendelkezik majd szabadon elkölthető jövedelemmel.

A szakember a közeljövőben arra számít, hogy a vendéglátóhelyek becsődölésével akár előállhat az a zavarba ejtő szituáció is, hogy a bezárások szintje meghaladja a keresletcsökkenés ütemét, így forgalomtöbblet jelenik meg azokban az éttermekben és szálláshelyeken, amelyek még nyitva tudnak tartani.

Kitért arra, hogy az utazási költségek növekedése is nagyban befolyásolja majd a keresletet. Úgy véli,  a repülőjegyárak jóval drágábbak lesznek, a pár ezer forintos city breakek eltűnnek. Mindeközben maga a repülővel való utazás műfaja is korlátokba fog ütközni. Többek között azért, mert a légi közlekedés a Covid után máig nem tért magához: rengeteg a járattörlés, és a légitársaságok még mindig csökkentett járatszámmal repülnek. A buszos és az autós utaknak pedig a benzinár-növekedés szabhat gátat, épp ezért nem lepődne meg a vasúti közlekedés várható fellendülésétől.