Nekiment az OTA-knak az Ausztrál Szállodaszövetség

Forrás: ehotelier

 2018. február 19. 16:45

Egy friss felmérés szerint a globális online utazási irodák negatív hatással vannak az ausztrál szállodaiparra.

Az Ausztrál Szállodaszövetség éves kutatásához több mint 400 szállásadótól érkeztek válaszok, számol be az eHotelier. A visszaküldött reakciókból az derül ki, hogy az ausztrál szállodások többségét leginkább az online utazási irodákkal (pl. Booking.com és Expedia) kapcsolatos kérdések foglalkoztatják.

A válaszadóknak csupán a 41%-a jelezte azt, hogy az általa üzemeltetett szálláshely üzletileg jobban teljesített 2017-ben, mint korábban, 28% stagnálásról, 27%-uk pedig visszaesésről számolt be. Az utóbbi csoport számára a legjelentősebb forgalombefolyásoló tényező az erősödő versenyhelyzet volt az online utazási irodák és más online ügynökségek részéről.

Melbourne - az ausztrál szállodások nem túl boldogok

Fotó: Pixabay

A szövetség vezérigazgatója, Richard Munro kijelentette: „Az online utazási irodai óriások egyértelműen kárt okoznak a szállodaiparunknak. A szálláshelyeinek jó része kis- és középvállalkozás, amely jelentős számú helyi munkaerőt foglalkoztat. Ezzel szemben az olyan óriások, mint a Booking.com vagy az Expedia, amelyek több millió dolláros bevételre tesznek szert a szállodáinkból, alig alkalmaznak ausztrál munkaerőt. Ennél talán még fontosabb, hogy ezeknek a behemótoknak a nyeresége – nagyobb részt, vagy akár teljes mértékben – külföldön realizálódik, és alig fizetnek adót Ausztráliában, ellentétben a szálláshelyeinkkel. A szövetségünk arra törekszik, hogy alapvetően reformálja meg az online utazási irodai piacon, mert ott ezek az óriások jelenleg kényükre-kedvükre azt tesznek, amit csak akarnak.”

A helyi szállodások a második legaggasztóbb problémának az Airbnb és hasonló közösségi szálláshelyek működésének szabályozatlanságát tartják.

Kapcsolódó cikkek