Nem csak bál van az Operaházban!

Forrás: MT Zrt.

 2016. április 28. 15:19

Éveken át sajnálkoztam azon, hogy az Operaház épületébe csak rendezvények és előadások alkalmával léphetek be – így kezdődik a gasztroelmeny.hu oldalon olvasható gasztroblogger írása az Opera Caféról.

Tavaly régi vágyam teljesült az Opera Café megnyitásával: bármikor beülhetek egy kávéra, és néhány hete az ország egyik legkülönlegesebb teraszát is élvezhetem – és rajtam kívül mindenki más is, természetesen.

Az Operaház közkincs, így az ésszerűség és az üzleti megfontolások mellett valójában egy nagyon demokratikus lépés volt a jelenlegi vezetés részéről, hogy az egyik kihasználatlanul álló teremben, mely történetesen egy sétálóutcára nyílik, kávéházat nyitottak. Így az épületet látogató turisták, de a budapestiek is bármikor élvezhetik a történelmi környezetet, az egyszerű, de remek ételkínálatot és nem utolsó sorban a természetes légkondicionálást (kevesen tudják, de Ybl Miklós úgy tervezte meg az 1884-ben átadott házat, hogy mindig mozogjon benne a levegő – így télen kissé huzatos ugyan, de soha nem fülledt, és mindig kellemesen hűvös).

A kávéház építésével együtt megújult az Operaház büféje és a művészbüfé is, tavasszal pedig a Hajós utca elején kialakították a napsütötte teraszt is, mely a Világörökség részét képező Andrássy útra nyújt csodás kilátást. Nemcsak napközben várják a látogatókat: az előadások után is van lehetőség egy kellemes vacsorára.

A kávéház kínálata sem mindennapi – de ezt az üzemeltetőtől, a Várnegyed számos éttermét újraálmodó Zsidai Roytól már megszokhattuk (ő nyitja meg hamarosan Jamie Oliver első éttermét is Magyarországon). Az Opera Café kreatív séfje Litauszki Zsolt, és az európai konyha változatos és minőségi irányvonalát képviseli ízletes salátákkal, tésztákkal, szendvicsekkel, desszertekkel és süteményekkel, széles pezsgő és helyi bor választékkal, specialty coffee-val.

A szezonális desszertkínálatban most az eper viszi a prímet – csak ajánlani tudom a helyet egy gyors napközbeni szusszanásra, vagy egy hosszabb vacsorára – pezsgőzésre is: a korszerű ételek jobban esnek ebben a csodás történelmi környezetben.