Nem csökken az oroszok érdeklődése Hévíz iránt

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 15. 11:37

A szeptember is főszezonnak tűnik Hévízen – legalábbis ez látszik a szállások foglaltságán. Alig lehet szobát kapni, és lassan több orosz szót hallani a korzón, mint németet.

Csökkenés tehát nem érezhető a sokat költő orosz turisták számát illetően, legfeljebb más körből érkeznek – mondta Papp Gábor polgármester a Hévízen tartott sajtótájékoztatón.

A Danubius Health Spa Resort Hévíz belső medencéjében – ahová szintén kaptak meghívást a sajtó képviselői - szinte csak orosz ajkúak lubickoltak a gyógyvízben. A gyógyrészlegben is megértetik magukat a vendégek és a szakember gárda. A vásárlási kedv sem csökkent a város üzleteiben.

Amint a polgármester kifejtette, a közhivatalokban dolgozók vagy a rendőrök, katonák közül kevesebben kelnek útra, de egyébként a csoportok száma nem csökkent, legfeljebb más körből igyekeznek hozzánk. Mindenképpen fiatalabbak, mint az osztrák, német, svájci piacról hozzánk utazók. Kétszer-háromszor annyit költenek, mint más turisták, kipróbálják az új szolgáltatásokat, igényük van a minőségi termékre, és átlagosan 12 napig maradnak. Hatvan év alattiak és főképpen a középosztályt képviselik az Oroszországból érkezők.

A város már az előző években felkészült az orosz turisták fogadására, nemcsak az étlapokon szereplő fogások orosz neveivel, kozmetikai szolgáltatásokkal, prospektusokkal, helyi programfüzetekkel, hirdetési újságokkal, oroszul beszélő alkalmazottakkal és az oroszokat szívesen kiszolgáló üzletekkel és ingatlanirodákkal, de egyes szakemberek számára nyelvtanfolyamokkal is.

Az a korszak már a múlté, amikor úgy hitték, a német ajkúakat elriasztják a mind nagyobb számban érkező oroszok. Eleinte ettől féltek a helyi szállodák és egyes szobakiadók. Mára viszont megismerték igényeiket és szokásaikat – és természetesen abban bíznak, hogy a háborús konfliktus miatt nem várható jelentős csökkenés, a Hévízre igyekvők számát tekintve.