Nem harap a szálloda

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. december 11. 13:33

Egy felmérés szerint a hazai szálláshelyek közel kétharmada, ezen belül a szállodák egyötöde látja szívesen a kutyával érkező vendégeket. A Turizmus Panoráma utánajárt, mekkora befektetést és milyen célzott szolgáltatások kialakítását igényli a kedvencükkel utazók fogadása.

A Dráva Hotel és Termál Kemping Apartmanházak jó ideje intenzíven hirdeti magát, mint állatbarát szálláshelyet, és Puch Eszter ügyvezető szerint ennek meg is van az eredménye: egyre növekvő kereslettel találkoznak, és úgy tervezik, idén másfélszer annyi kutyás vendéget fogadnak, mint tavaly. Nemcsak új utazókat szeretnének megnyerni, hanem azokat a törzsvendégeiket is, akik korábban otthon hagyták kedvencüket. Az ügyvezető tapasztalatai szerint jellemzően családok – 25-50 év közötti szülőpár egy-két gyerekkel és egy-két kutyával –, valamint párok – kortól függetlenül, egy kistestű kutyával – a tipikus kutyás utazók, de jönnek a szállodába vadászok, környékbeli kutyakiállításra érkező tenyésztők vagy extrém esetben kutyás magazin fotózása miatt is.

Azt gondolnánk, a kutyabarát szállodák csak szabadidős szolgáltatásokat kínálnak, de nem: az Art Hotel Szeged például üzleti szálloda, amelynek kutyás vendégköre Kerek Péter értékesítési és marketingigazgató szerint leginkább a magasabb költési hajlandóságú utazókból és nyugat-európai vendégekből áll. Az Accent Hotels az Art Hotelen kívül még három házában, a sikondai Ambient Hotel & Aroma Spa-ban, a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsóriban és a szentgotthárdi Gotthard Therme Hotelben fogad négylábú vendégeket.

Forrás. Gotthard Therme Hotel

A Hotel Sopronban viszont eleve a kutyás tartózkodás iránti keresletnövekedés adta az ötletet, hogy kínálatukat ez év tavaszától kutyabarát szolgáltatásokkal bővítsék – tudtuk meg Rakaczki Katalintól, a szálloda sales & marketing coordinatorától. A kezdeményezés hatására 2016 első kilenc hónapjában már háromszor annyi eb pihent a szállodában, mint a teljes tavalyi évben.

Persze az emberek nem csak kutyát tartanak, az Accentnél például már „lakott" macska, nyúl és görény is.

Szájkosár nélkül

Az esztergomi Hotel Grante mind­össze 11 szobás szálláshely, de híre annál nagyobb a kutyatulajdonosok körében. A Kutyabarát.hu versenyén, szálloda kategóriában tavaly az Év Kutyabarát Helye címet is elnyert házban nagy kert – itatókkal, kukákkal, zacskókkal –, tó, műanyag padlózatú szobák, kutyazuhany, érkezéskor jutalomfalat, egy vacsorára pedig szuperprémium kutyatáp várja a négylábúakat, akik, ha jól nevelten viselkednek, az étterembe és a teraszra is a gazdival mehetnek. A vendégek térképes túraajánlatot kapnak azokról a környékbeli helyekről, ahol szabadon sétálhatnak a kedvencükkel.

Forrás: Hotel Grante

Aknai Péter, a tavaly 240 kutyaéjszakát regisztrált szálloda igazgatója érdeklődésünkre elmondta: nagyon sok függ a gazdiktól, a vendég ebek között esetleg előforduló összemorgásokat érdemben ők tudják kezelni, illetve elkerülni. A falon jól látható helyre kitették a Kutyabarát.hu által összeállított kutyás etikettet, amelyben többek között az olvasható, hogy az állatot pórázon kell vezetni a folyosón. A szájkosár sehol nem kötelező, de arra megkérik a vendégeket, hogy a kis alapterületű étteremben egyszerre csak egy négylábú tartózkodjon.

De nagyobb baj eddig nem fordult elő, sőt, az ebek általában pluszt jelentenek: a kutyatulajdonos vendégek között gyakran szövődik barátság, és a nem kutyások, főleg a gyerekek is vidám élményekkel távoznak a szállodából.

Eb az asztalnál?

Az egyik legfontosabb kérdés, amit a szállodáknak tisztázniuk kell, hogy mekkora teret adnak az állatoknak, ha beengedik őket a szálloda területére.

A Hotel Sopron nagyon megengedő: a kutyákat – a szállodai és éttermi kutyás etikett betartása mellett – az étteremben, a lobbyban és a kertben is szívesen látják. Ahova nem mehetnek be a kisállatok, az a wellnessrészleg és a kültéri medence.

Az Accent-hotelekben igyekeznek kijelölni pár kisállatbarát szobát, és a kedvencükkel érkező vendégeket többnyire ezekbe osztják be. De az étterembe, bárba, wellnessbe nem mehetnek be az ebek.

A Dráva Hotel házirendje szerint a wellness és az étterem területére tilos az állatoknak a bejárás, étkezés céljára a lobbyt és a teraszokat lehet használni, valamint kutyás csoport esetén külön helyiséget biztosítanak, ahol a vendégek együtt étkezhetnek a kutyákkal.

Forrás: Hotel Sopron

Egy másik kérdés, amiről a szállodáknak dönteniük kell, hogy mi éri meg nekik jobban: az, ha lehetőleg minél több kutyást fogadnak, de ezzel valószínűleg el is riasztanak jó pár vendéget, vagy az, ha nem tekintik fő célcsoportnak a kutyásokat, egy bizonyos szint alatt tartva ezzel az ebek számát.

Rakaczki Katalin eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy vendégeik többségének nincs ellenérzése a kutyusokkal szemben, a külföldiek utazási kultúrájához korábban is hozzátartoztak a házi kedvencek. A vendégek kiemelten figyelnek arra, hogy kedvencük ne zavarja a többi vendéget, a szálloda pedig arra, a következő vendég ne érzékelje, hogy a szobában korábban kutya járt – de persze mindenkinek egyszerre nem lehet megfelelni.

Olcsón megúszható szolgáltatás

Az alapvető kutyabarát szolgáltatások kiépítése különösebb beruházást nem igényel. „Előny, ha a kutyákat fogadó szobák parkettásak. A felszerelés, mint az etető- és itatótál, fekhely, pléd stb., elenyésző költség egy szálloda életében. Speciális takarítószereket is használunk, de a porszívó például amúgy is elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy egy kutyás szoba ne okozzon gondot" – sorolja Kerek Péter, aki szerint az sem jellemző, hogy magasabb lenne az amortizáció, a takarítás tarthat kicsivel hosszabb ideig, de ezt bőven kompenzálja a kisállatfelár.

Ami – a Kutyabarát.hu tavaszi felmérése szerint – a hazai szálláshelyen átlagosan 1280 forint/éj, a Grantéban „egy takarítás díja", azaz szobánként 1000 forint, Sopronban a kutyabarát szolgáltatásokkal együtt 3500 forint. A Drávában nem felárat, hanem kutyaszállásdíjat alkalmaznak, ami a szálláshelytípustól függően 900-3000 forint.

A Hotel Sopronban első körben két szobát szereltek fel a kutyások miatt vinil padlóval, jövőre további 23 szoba kerül sorra.

A már említetteken kívül a szállodákban szobai bekészítés formájában vagy külön igényelhetően kutyapárna, kutyajátékok, prémiumtáp, jutalomfalat, nyakörv, póráz, kullancscsipesz, valamint kutyaürülék-felszedő és tároló zacskó is rendelkezésre áll.

Állati programok

Kutyát akkor érdemes magunkkal vinni a szállodába, ha a közelben bőven van kirándulási lehetőség, ezekre a hotelek általában felhívják a figyelmet, mint ahogy a közeli állatorvosok és kutyakozmetikák szolgáltatásaira is. A Dráva Hotel külön, Állati hétvége elnevezésű speciális csomagot is kínál a kutyás vendégeknek.

Sopronban több egyedi akciót is meghirdettek promóciós jelleggel, mint pl. a Szelfizz a kutyáddal játék vagy a DOGtoberFest csomagajánlat, de alapvetően a „normál" ajánlataikat kínálják a kutyások számára is, kiegészítve kutyabarát szolgáltatásokkal.


Védjegy tanúsítja: itt szeretik az ebeket

Ez év nyarától hivatalos a Kutyabaráthelyek.hu-t üzemeltető MateWorks Kft. védjegyrendszere, amellyel szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket és üzleteket lehet kutyabaráttá minősíteni.

A minősítési rendszer összhangban áll az ÁNTSZ és a Nébih vonatkozó jogszabályaival – tájékoztatott Máté Krisztián, az oldal ügyvezetője. Elmondta: az augusztusi bejelentéskor 120, november elején 150 körül volt a minősített helyek száma. Közöttük mintegy 25 szálloda van, de több vendégház is megkérte a védjegyet. Egyébként nemsokára indul egy kampányuk, amellyel a szállodákat szólítják meg.

A feltételek aránylag könnyen teljesíthetők: a szálláshelynek legalább két olyan szobával kell rendelkeznie, amelyben a kutyatartó a kedvencével együtt szállhat meg, a szobában egyszer használatos itatóedényt kell elhelyezni, friss vizet kell biztosítani, rendelkezni kell megfelelő és külön erre a célra kijelölt takarítóeszközökkel és egy megbízott, oktatásban részesült dolgozóval. A kutyás szobákra az általánosnál szigorúbb takarítási rendet ír elő a minősítés. A védjegyhasználati díj sem túlságosan megterhelő, pl. egy 51–100 szobás szállodának három évre nettó 100 ezer forint.