Ezen a sétán feltárja titkait az Astoria, amin átvonult a történelem

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 07. 13:58

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy köteteket lehetne megtölteni az Astoria szálló gyakran vérzivataros történetével, az épület falai között zajló szomorú és vidám eseményekkel, a pletykák végeláthatatlan sorával.

Ehhez persze sok szakember hosszú évekig tartó kutatómunkájára, levéltári beköltözésre, és nem utolsósorban a szemtanúk felkutatására, megszólaltatására lenne szükség, hogy a sztoriknak legalább egy átfogóbb szelete megmaradjon az utókornak. Mivel ez vélhetően sosem történik meg, a Danubius Hotel Astoria és a Hosszúlépés. Járunk? csapata egy olyan programsorozatot ötlött ki, amely bekukkantást enged a belvárosi hotel több mint száz esztendős történetébe. A sajtóbejáráson és a kivételesen elegáns vacsorán mi is részt vehettünk.

„Ott vagyunk, ahol az élet történik. Átment rajtunk a történelem” – sommázott a bejárás kezdetén Bánhegyi Balázs, a Danubius Hotel Astoria igazgatója, de azt is elmondta, céljuk, hogy a szálloda ne csak a szállóvendégeké legyen, hanem kapcsolódjék be a főváros életébe.

A lobby ma is őrzi régi patináját

Fotó: Danubius Hotels

S mint ahogy a sétán később kiderült, ezzel csupán a régi hagyományokat szeretnék feléleszteni, hisz az elmúlt fél évszázad során, írók, művészek, közéleti személyiségek kedvelt találkozóhelye volt.

„A Gellért szállónál kezdtük az együttműködést a Danubiusszal, szándékunk olyan terek, történetek megismertetése, amelyek a szállóvendégek előtt is zárva maradnak” – indította útjára a sajtócsapatot Koniorczyk Bori, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója.

A „pincétől (majdnem) a padlásig” tartó bejáráson Tósoki Károly sétavezető kalauzolt bennünket, aki alaposan felkészült a szálloda történetéből, és végig érdekes sztorikkal, pletykákkal színesítette az ismertetést.

Bánhegyi Balázs igazgató (j) és Tósoki Károly (b), a bejárás vezetője

Fotó: Irházi János

Az Astoria 1912–1914 között épült három szomszédos telekre, és a három tulajdonos már a munkálatok kezdetén elcsábította a New York-i Astoriából az ott már sok éve dolgozó Gellért Mihályt. A tapasztalt szállodás olyan, Magyarországon még ismeretlen műszaki megoldásokat is hozott, mint a központi porszívó, vagy fűtés és a fürdőszoba minden szobához. Nem véletlen, hogy Astoriának keresztelte a hotelt.

Titkokat minden szoba őriz, a legelegánsabb lakosztály minden bizonnyal különösen sokat

Fotó: Danubius Hotels

Titkokat természetesen minden szoba őriz, megtudtuk, hogy az Astoria „elődjében”, az egykor itt állt Zrínyi fogadóban melyik két híres költeményét írta Petőfi, vagy azt is többek között, hogy a II. világháború kitöréséig itt lakott Krúdy Gyula, főhadiszállása volt Károlyi Mihálynak, aki a jelenlegi 105-ös szoba erkélyéről mondott beszédet a lent összegyűlteknek – akkor itt székelt a Nemzeti Tanács is –, később pedig többek között Jancsó Miklósnak és Hernádi Gyulának is törzshelye volt az Astoria kávézója.

A legtöbb szaftos pletykát és történetet, amelyek zöme a falak mögött rekedt, az elmondottak alapján az Astoria bárja őrzi, ahol még a Gestapo is állomásozott, de a korabeli titkosszolgálatoknak is kedvenc fészke volt a szálloda.

A Pódium Szalon, ahol egykor Medveczky Ilona is fellépett

Fotó: Danubius Hotels

Aki kedvet kap egy Astoria-túrán való részvételhez, megtudja, mekkora botrányt kavart az Astoria aluljáró építése, hogy a '70-es–'80-as években az akkori politikai elit, vagy a zöldségesek, burkolók szórták a pénzt a bárban, miként viselkedett Medveczky Ilona a stábbal és a közönséggel, milyen okokból razziázott ott rendőrség, vagy, hogy melyik volt a műsorok talán legemlékezetesebb táncprodukciója. Annyit elárulunk, hogy a férfi reverendában, a nő apácaruhában lépett fel.A hotel jelenlegi foglaltságával kapcsolatban Bánhegyi Balázs elmondta, idén augusztusban a szálloda kihasználtsága elérte a 90%-ot, szeptemberben megközelítették, és októberben is várhatóan 80% fölött zárnak. A legtöbb vendég hagyományosan Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Izraelből érkezik, a hazaiak aránya két százalék körüli.

Felújított szoba – ez már a mai igényeket kiszolgáló Astoria

Fotó: Danubius Hotels

„Nem hisztéria! Astoria!” – kiabálta A miniszter félrelép zaklatott igazgatója a '90-es évek kultfilmjében, és ezt a nevet viseli a Hosszúlépés. Járunk? oldalon foglalható szállodabejárás is. A vacsorával egybekötött programot is érdemes kipróbálni, hiszen olyan kifinomult menüsorral rukkol elő a hotel, amelyet a sok évtizedes hagyományok alapján állítottak össze, gondoltak újra.

Az újragondolt marhapofa is a kifinomult vacsora része

Fotó: Danubius Hotels

A különleges sétán egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják végig a látogatók a békebeli csillogást idéző Empire teremben:

  • Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
  • Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
  • Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
  • Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
  • Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong

 

A séta után az Empire teremben lehet elfogyasztani az újrahangolt retró ételeket

Fotó: Danubius Hotels