Nem kacsa: önellátó étterem Balatonfüreden

Forrás: mno.hu

 2016. június 20. 18:46

Akár elzászi menüsorral is találkozhatunk a hamarosan nyíló különleges vendéglátóhelyen, ahol Takács Lajos séf kreálja majd a fogásokat.

Takács Lajos séf korábban többek között a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, majd a Tihanyi-félszigeten lévő Sajkodon, az Apátiban bűvölte el ételeivel az igényes vendégeket. A szakács hamarosan új típusú étteremben próbálja ki magát: Balatonfüreden olyan egységet vezet majd, amely arra törekszik, hogy minél inkább saját forrásból lássa el magát – írja az mno.

Az étterem mögött áll majd egy saját kertészet egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fognak termeszteni. A későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

Takács Lajos a konyhában

Takács Lajos a konyhában

Fotó: MN-archívum

 

A közelmúltban a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) által rendezett Hagyomány és Evolúció szakácsverseny egyik zsűritagjaiként Takács Lajost tanulmányúton vett részt Elzászban, többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

Nem meglepő, ha a kint tapasztaltak hatására – még ha Takács Lajosnak nem is ismeretlen a francia közeg, hisz három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél – beindult a magyar séf fantáziája, s különböző menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.