Nem adtak 25 milliárdos hitelt a Hunguest felvásárlásához

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 22. 16:50

A Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az Eximbank és az Erste Bank 25 milliárd forintos (80 millió eurós) hitelt biztosítana a társaság felvásárlásához.

A vállalat hiteleinek refinanszírozása nem a társaság felvásárlásának része, hanem annak előfeltétele – szól a szállodalánc közleménye.

Mint ahogyan azt idén áprilisban a Hunguest Hotels bejelentette, a társaság tulajdonosa eladásra készíti fel a szállodaláncot. A folyamatban lévő tranzakciónak azonban nem a része, hanem előfeltétele a vállalat hiteleinek refinanszírozása.

 

A társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kiemeli: az ügyletben az Eximbank és az Erste Bank nyújt konzorciális hitelt a Hunguest Hotels számára, a bankok által biztosított hitelösszeg azonban az általános banki gyakorlatnak megfelelően nem azonos a folyósító pénzintézetek által a társaság vagyonelemeire bejegyzett biztosíték mértékével – annak nagyjából a fele.

A Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. árbevételének jelentős hányada exporttevékenységnek tekinthető (Magyarországon a szállodai költéseknek mintegy 80%-a külföldiektől származik – A Szerk.), ezért az Eximbank az irányadó jogszabályok alapján 2013. óta finanszírozó partnere a turisztikai vállalatnak. A Hunguest Hotels vállalati hiteleinek újrafinanszírozásában az Eximbank szerepe nem változott, a pénzintézet éppen akkora hitelkeretet biztosít a társaság számára, mint azelőtt - fogalmaz a közlemény.

Júliusban azt írtuk a Magyar Időkre hivatkozva, hogy lezárult a Hunguest Hotels Zrt. átvilágítása. A teljes adás-vételi folyamat augusztus közepén zárulhat, ekkor Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnökének tulajdonába kerülhet a Hunguest Hotels szállodalánc.