Nem kell igazolványt kérni a szálláshelyeknek a 14 éven aluliaktól

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. október 06. 17:07

A 14 év alattiak esetében január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden.

Novák Katalin az általa vezetett közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs utolsó ülése után jelentette be a családok számára nagy könnyebbséget jelentő változást, amit az MTI tudósítása szerint azzal indokolt, hogy sok gyerek nem rendelkezik igazolvánnyal.

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember elsejétől minden szálláshelyen kötelező az összes vendégtől fényképes okmányt kérni, és a bejelentkezési folyamat részeként használni az okmányolvasót, valamint az adatok továbbítására alkalmas szálláshelykezelő szoftvert. A vendégek személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal igazolhatják személyazonosságukat.

Az eredeti jogszabály a digitális adatrögzítést életkortól függetlenül kötelezővé tette, ami azonban problémákat okozott mind a szálláshelyek, mind a vendégek számára.Sok 14 éven aluli gyermek ugyanis nem rendelkezik fényképes igazolvánnyal, a koronavírus utáni helyzetben pedig nagy az eltérés az egyes kormányablakok ügyfélfogadásában: van ahol 8 napon belül ígérik az igazolvány elkészültét, van, ahol több hétig kellene várakozni. Erről már Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke beszélt lapunknak, akit arról kérdeztünk, mennyire voltak tájékozottak az érkező vendégek az új jogszabállyal kapcsolatosan.

A 14 év alatti gyerekek január elsejéig igazolvány nélkül is mehetnek szállodába

Fotó: 123rf.com

Az üzemeltetők tapasztalatai szerint sok vendég nem tudott a jogszabály-változásról, érkezés után hidegzuhanyként érte őket a hír, hogy a bejelentkezéshez a család összes tagjának, így a 14 éven aluli gyerekeknek is hivatalos okmányra van szüksége, fényképes igazolvány nélkül pedig nem fogadhatták őket a szálláshelyek. A koronavírus-járvány által sújtott iparágnak a vendégek elvesztése túl nagy kiesés lett volna, főleg úgy, hogy az őszi időszakban a hosszú hétvégék és az őszi szünet miatt több család érkezik a belföldi szállodákba – fejtette ki az elnök.

A problémát az MSZÉSZ jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Belügyminisztérium és a Novák Katalin által vezetett közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs felé, segítséget kérve a megoldásban, javasolva a rendelkezés életkori enyhítését, hogy ne keljen hazaküldeni a tájékozatlan vendégeket és ezzel elkerülhessék a keresletkorlátozást – mondta Baldauf Csaba. Az MTÜ közbenjárásával végül sikerült megszerezniük az operatív törzs és a felelős minisztériumok támogatását is, s ennek eredményeként született meg a döntés, hogy január 1-jéig a kormány mentesíti a 14 év alattiakat a személyazonosító okmány kötelező bemutatása alól a szálláshelyeken. (A módosítás hatályba lépésének pontos dátuma még nem ismert, meg kell várni a megjelenését a Magyar Közlönyben – A szerk.)

"Ez egyértelmű könnyítés, úgy gondoljuk, hogy abszolút jó hatással lesz az őszi hónapok belföldi forgalmára" – üdvözölte a módosítást a szállodaszövetség elnöke.

Hangsúlyozta ugyanakkor, az MSZÉSZ továbbra is azt ajánlja, hogy a szálláshelyek a közösségi oldalaikon, honlapjukon is kommunikálják a kötelező digitális adatrögzítést és már a foglalás előtt, akár az ajánlat kiküldésekor tájékoztassák a potenciális vendégeket arról, hogy az érkezéskor fényképes igazolványt kell bemutatniuk, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.