Nem lesz bizottsága a turizmusnak?

Forrás: MTI/TPB

 2014. április 24. 15:39

Április 23-án tartották az első egyeztetést az Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről. A turizmust is érinti, hogy változni fog a parlamenti bizottsági struktúra, s a jelen állás szerint a turizmus bármennyire stratégiai ágazat is, nem kap önálló bizottságot.

Az MTI tudósításában arról számolt be, hogy a fideszes Rogán Antal szerdán, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után bejelentette: a Fidesz 14 vagy 15 bizottság felállítását látná indokoltnak, melyek a következők lennének: törvényalkotási, mentelmi, igazságügyi, költségvetési, külügyi, európai ügyi, honvédelmi és rendészeti, nemzetbiztonsági, nemzeti összetartozás bizottsága, gazdasági, mezőgazdasági, kulturális, népjóléti és fenntartható fejlődés bizottság.

Rogán Antal ugyanakkor többször is hangsúlyozta, az, hogy egy területnek nem lesz saját bizottsága, nem azt jelenti, hogy azzal ne foglalkozna a parlament. Példaként említette az önkormányzati és az ifjúsági ügyeket - amelyeknek a tervek szerint nem lesz önálló testületük -, jelezve, hogy azokkal szerinte akár három-négy bizottságnak is foglalkoznia kell.

A bizottsági szerkezetről egyelőre nem született végleges döntés, a Fidesz várja az ellenzék írásos javaslatát is, a megbeszélés így péntek reggel folytatódik.

Megkérdeztük Bánki Eriket, az eddig meglehetősen aktívan működő Sport és turizmusbizottság korábbi elnökét, aki az új parlamentben ismét képviselőként lesz jelen. A politikus elmondta: érthető, hogy a kisebb létszámú parlamentben csökkenteni kell a bizottságok számát is, de minden erejével azon lesz, hogy valamelyik bizottságban nevesítve is szerepeljen a turizmus, hiszen elképzelhetetlen, hogy az az ágazat, amelyik 400 ezer embernek ad megélhetést, s a GDP közel tíz százalékát termeli, parlamenti képviselet nélkül maradjon.