Nem lesznek megdöbbentő árak a balatoni vendéglátóhelyeken idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2023. május 03. 17:49

Legalábbis a Balatoni Kör – a tó környékén egész évben nyitva tartó szálláshelyeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat tömörítő szervezet – tagjainál. A szervezethez tartozó éttermek nem várják az előző szezonhoz képest megdöbbentő árakkal a vendégeket.

Erről Nagy-Golyán Nikoletta, a Balatoni Kör elnökségi tagja, az idén húsz éve működő fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa beszélt a  Vg.hu-nak.

A költségeik nekik is tetemes mértékben emelkedtek, de a bisztrótulajdonos úgy véli, az általa képviselt vendéglátóhelyek áremelkedése – az országban bárhol elhelyezkedő – vidéki éttermekhez hasonló sávban mozog, nem lesznek drágábbak csak azért, mert a nyári szezon egyik fő hazai attrakciója a Balaton. „Télen mi is emeltünk árat, például a harcsa & krumplink, ami a balatoni fish & chipsnek felel meg, 3790 forint helyett 3990 forint lett, és így is marad a nyárra."

A Balatoni Kör tagjai a lehetőségekhez képest igyekeznek kiszámítható ár-érték aránnyal dolgozni, hiszen egész éves működésre rendezkednek be, a május végén nyitó szezonális helyek árai még változók, hiszen nekik három hónapra nehezebb kalkulálni az energiaárakkal.„Van olyan szállásadónk, aki az energiaárak miatt október végétől április elejéig zárva tartott, de ezt az időszakot infrastrukturális fejlesztésre használta, napelemrendszert telepített két szálláshelyén is. Mi három éve működtetünk napelemet, idén télen pedig a hűtőinket korszerűsítettünk: hűtőkamrát építettünk, illetve megváltunk a nem energiatakarékos készülékektől" – mesélt a szükséges fejlesztésekről az étterem-tulajdonos.

Az egész évben nyitva tartó balatoni éttermek igyekeznek kiszámítható ár-érték aránnyal dolgozni

Fotó: 123rf

A Kalóz bisztró egy strandon helyezkedik el, így vízparti körülmények között nyújt minőségi, szezonális ételt és italt.

„Szerintem nem kell, hogy természetellenes legyen egy strandon egy egészséges salátát, termelői szörpöt vagy minőségi fröccsöt fogyasztani a hagyományos, olajban sült ételek helyett. Üdítő folyamat az, ami velünk, általunk is elindult 2014 után, amikor mi speciel végleg letettük a lángost és a hekket. Semmi bajom a lángossal, de szerintem készítse az, aki tényleg ért hozzá, és minőségit tud előállítani" – mondta Nagy-Golyán Nikoletta a Világgazdaságnak.

Megerősítette, hogy az egész éves nyitva tartás egyik célja és előnye, hogy a munkaerő, a csapat gerince megmarad. Ha van egy stabil munkatársi gárda, akkor rájuk építve nagyobb bizalommal, lelkesedéssel jönnek vissza a csak nyárra alkalmazott kollégák. A szezonális helyek is sokszor visszatérő, viszonylag állandó stábbal dolgoznak, főleg, hogy ezek nagy százalékban családi vállalkozások, ahol a családtagok kiveszik a részüket a napi munkából" – tette hozzá a Balatoni Kör elnökségi tagja.