Nem nyomoz a rendőrség a felrobbant berlini óriásakvárium ügyében

Forrás: turizmus.com

 2022. december 19. 19:27

Rendőrségi források szerint nincs bizonyíték arra, hogy célzott támadás okozta volna a berlini óriásakvárium felrobbanását. Az akváriumnak helyet adó Radisson Blu szállodát egyelőre bezárták. Közben az állatvédők online aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy tiltakozzanak egy új akvárium felállítása ellen.

A berlini rendőrség nem nyomoz tettesek után a Radisson Blu épületkomplexumában pénteken felrobbant akvárium ügyében – írja a BBC.

Mint arról hírt adtunk, múlt pénteken megrepedt, majd szabályosan felrobbant az AquaDom nevű egymillió literes akvárium Berlinben, aminek következtében másodpercek alatt az összes víz kiömlött a tartályból mind az 1500 tengeri hallal együtt, elárasztva az épületet és a környező utcákat. Az akvárium a DomAquarée nevű épület fedett belső udvarán állt, amely egyben az épületben működő Hotel Radisson Blu előcsarnoka. Az eset kora reggel történt, ezért a csarnok szinte néptelen volt.

Az óriási tartályt 19 évvel ezelőtt, az akkori híradások szerint 12,8 millió eurós beruházással adták át, és 2020-ban egy felújításon is átesett. A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb szabadon álló, henger alakú akváriumaként jegyezte.

A még ép akvárium a Radisson Blu szállodában

Fotó: 123rf.com

A szerencsétlen esetben több száz hal elpusztult, és két embert, a szálloda egyik vendégét és egy alkalmazottat könnyen megsértettek az üvegszilánkok. A rendőrség azóta biztonságosnak nyilvánította az épületet, de a szállodát egyelőre bezárták, a vendégeket más szállodákban helyezték el.

Rendőrségi források szerint nincs bizonyíték arra, hogy a robbanást célzott támadás okozta volna. A feltételezések szerint a rendkívül hideg idő (péntek éjjel mínusz 6 Celsius-fok volt Berlinben) okozhatta a tartály megrepedését. Iris Spranger, Berlin belügyi szenátora szerint az első jelek arra utalnak, hogy az anyag kifáradása lehetett az ok. Az akvárium építésében részt vevő amerikai Reynolds Polymer Technology szakértőket küld a repedés okának kivizsgálására.

A dw.com értesülései szerint a mintegy 1500 halból a legtöbb elpusztult, a szállodavendégek beszámolói szerint rengeteg haltetem feküdt a földön és a törmelékek között, de még az utcán is.

A sósvízi halak legfeljebb egy-két óráig maradnak életben víz nélkül, és a fagyos idő is csökkentette az esélyüket a túlélésre. Ennek ellenére a halak egy részét sikerült megmenteni. A tűzoltóság tájékoztatása szerint néhánynak a keletkezett tócsákban sikerült életben maradnia, és több tucat halat találtak élve az akvárium maradványaiban is. A hotel alagsorában, tenyésztartályokban volt még 400-500 kisebb hal, ezeket is el kellett szállítani, mivel az épületben biztonsági okokból lekapcsolták az áramot. Az édesvízi halakat a berlini állatkertbe vitték, a megmentett tengeri halakat a Sea Life lánc berlini szórakoztatóparkjába, utóbbi egyébként ugyanabban az épületkomplexumban található, mint az AquaDom.

Az óriási akvárium népszerű turistaattrakció volt, a látogatók panorámalifttel utazhattak keresztül a 16 méter magas tartályon, közben úgy érezhették magukat, mintha a tengerben lennének. Az akvárium látványa a belső hotelszobákból „lélegzetelállító” volt a szálloda reklámja szerint. Egy megkérdezett állatvédő azonban úgy véli, a halaknak csak a szenvedés jutott ebben az akváriumban, amely hiába volt nagy, nem tudott a valódi szükségleteiknek megfelelő életkörülményeket biztosítani az állatoknak. A halaknak az emberi nagyravágyás és hiúság miatt kellett elpusztulniuk – áll egy véleménycikkben.

A Help for Animals in Need online aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy tiltakozzon egy új akvárium felállítása ellen.