Nem számítanak jelentős forgalomcsökkenésre a sárvári szállodák

Forrás: turizmus.com

 2022. április 20. 15:30

Hogyan hat az orosz–ukrán háború, a Covid és az egyre növekvő infláció Sárvár turistaforgalmára? – erről kérdezte a fürdőváros TDM-szervezete a helyi szállodákat. A kapott válaszok alapján a vendégek nemzetiségi összetételében lehet változás, de jelentős forgalomcsökkenés nem valószínű.

A Sárvár Tourist és TDM Nonprofit Kft. felméréséből kiderül, hogy az exkluzív szolgáltatásokat kereső orosz és ukrán vendégek száma a tizedére csökkent az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor Sárvár esetében az ezen országokból érkezők aránya sosem volt kimagasló – teszik hozzá.

A visszajelzésekből látszik az is, hogy a lemorzsolódás nem csak a két hadban álló országból figyelhető meg. Vannak ugyanis külföldi utazók, akik látnak némi biztonsági kockázatot a magyarországi kikapcsolódásban. Az érintett vendégek aránya azonban nem jelentős. Jellemzően a távolabbi nemzetek tagjai – közülük is a csoportos utazók – azok, akik halasztották a tavaszi kikapcsolódást. A hozzánk közelebb található küldőpiacok közül Németország és Csehország az, ahol valamivel nagyobb az óvatosság. Ami hozott ugyan némi vendégszám-csökkenést, de a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos javuló tendencia ezt képes kompenzálni – hangsúlyozták.A fertőzések számának csökkenése, a lazuló korlátozások hatása már látszik a foglalási adatokban, mind a külföldi, mind a belföldi vendégek körében.A sárvári szállodák többsége úgy nyilatkozott, hogy a Covid nincs különösebb befolyással az utazási kedvre. Legfeljebb annyira, hogy a rugalmas lemondási feltételeket továbbra is keresik a vendégek. A sárvári foglalások alapján úgy látni, hogy a járványhelyzet jelenlegi szintje egyáltalán nem számít korlátozó tényezőnek az utazáskor – összegezte Haller Ferenc, a TDM ügyvezetője.

A sárvári hotelek abban bíznak, hogy a SZÉP-kártyákon gyűjtött keret továbbra is segíteni fogja a belföldi turizmust

Fotó: Sárvár Tourist és TDM Nonprofit Kft.

Az elmúlt időszakban végbemenet jelentős mértékű infláció Sárvár vonatkozásában jelenleg nincs hatással az utazási kedvre – tette hozzá a az ügyvezető. A helyi szakemberek azonban a jövőben már számítanak némi megfontoltságra a belföldi vendégek részéről – hosszú távon mindenképpen. Hiszen a nyersanyagok, az energia drágulása, a dolgozói bérek emelkedése miatt a szállodai szolgáltatások ára is emelkedhet, ezt a többletköltséget pedig nem mindenki tudja vagy szeretné már megfizetni.

A sárvári hotelek abban bíznak, hogy a SZÉP-kártyákon gyűjtött keret továbbra is segíteni fogja a belföldi turizmust. Így, ha be is következik némi drágulás, a béren kívüli juttatásnak hála, az utazás legfeljebb rövidebb lesz, de nem marad el.