Nem számottevő az ukrán válság hatása a magyar turizmus tavalyi teljesítményére

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. január 03. 16:38

Félrevezetőek azok a sajtóhírek, amelyek az ukrán válság és az orosz turisták kapcsán negatív színben tüntetik fel a magyar turizmus 2014-es teljesítményét – fogalmaz közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

Mint fogalmaznak, a magyar turizmus 2014-ben idén világátlag felett teljesített. 2014 első kilenc hónapjában az orosz turisták száma, tartózkodási ideje és összes kiadása egyaránt jelentősen nőtt Magyarországon a tavalyi évhez képest. Ezek az adatok a más országokból érkező turisták számának, kiadásainak változásához képest is igen kedvezőek.

A turizmus valamennyi fontosabb mutatója kiegyensúlyozott növekedést mutat hazánkban. 2014 első kilenc hónapjában a Magyarországra turisztikai céllal látogató külföldiek száma 14%-kal növekedett. Nem csupán a vendégek és a vendégéjszakák száma, illetve a belföldi és külföldi vendégek kiadásai növekednek, hanem a nemzetközi utasforgalmi egyenleg egyaránt. 2014 első kilenc hónapjában Magyarország nemzetközi utasforgalmi egyenlege 659 milliárd forintot tett ki, amely 14,3%-kal meghaladta az előző év azonos időszakában regisztráltat. A magyar kereskedelmi szálláshelyek évről évre több vendéget fogadnak, és összességében is nő azoknak a külföldieknek a száma, akik Magyarországra látogatnak turistaként.

A KSH adatai szerint az első tíz hónapban az Oroszországból érkező vendégek összesen 684 ezer vendégéjszakát töltöttek el hazánk kereskedelmi szálláshelyein, ami összesen 4%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.